úterý 10. března 2020

Martin Karvaš


Martin Karvaš
                Již v průběhu svých vysokoškolských studií hrál klávesy v Burčiaku. Jednu sezónu hrál ve Žbirkově Limitu a v roce 1983 založil s Vladom Műllerom skupinu Banket. V roce 1985 z Banketu odešel a nastoupil do skupiny Elán. Martin Karvaš ale ještě paralelně působí od roku 1982 v Hammelových Prúdoch! To jsou přestupy,co? Jedna kapela lepší té předchozí.
            Karvaš se narodil 4.dubna v Bratislavě a je absolventem bratislavské konzervatoře v oboru hoboj a skladby. Konzervatoř studoval v letech 1971 až 1977. Hoboj studoval dále na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. To bylo v letech 1977 až 1981. Ve všech skupinách, ve kterých hrál, byl hráčem na klávesy a na hoboj a postupně i aranžoval a prosazoval se i jako skladatel. Podílel se na Žbirkově hitu Atlantida. Také na Balada o polných vtákoch a Chlapčenská tvár. Pro Műllera v Bankete napsal Dva metre v hubertuse a Slon v porceláne.
            Martin Karvaš ve své době patřil k nejlepším slovenským klávesistům a rozhodně nezapadl ani při spolupráci s Hammelem a Prúdmi.
© by Julius Kinček









Zleva: Dušan Hájek, Martin Karvaš, Miroslav Žbirka, Jaro Janas a Laco Lučenič


Žádné komentáře:

Okomentovat