středa 25. března 2020

Mickey Mouse


Mickey Mouse
                V roce 1965 vznikla v Křenovicích u Brna bigbeatová skupina Mickey Mouse. Zakládajícími členy byli bratři Pospíšilové - Jiří a Zdeněk. Dalšími členy byli Karel „Cáca“ Matula, Jan „Sule“ Piše a Jiří „Cicvárek“ Cenek. Později se skupinou zpíval Ladislav „Kobl“ Koblížek. Repertoár skupiny tvořily především skladby britských The Shadows. Nechyběla však ani kytarová instrumentál Karla Jahna z Mefista –Monika. Později přibyly skladby The Beatles, Rolling Stones, The Troggs a  nebo Beach Boys.
 Skupina měla i zvukaře. Tehdy se mu říkalo elektrikář. Byl jím kamarád a příznivec Jiří „Drvan“ Doležal. Ten skupině obstaral dva, slovy dva (sic!), zesilovače značky Beton. Později Doležala nahradil další zvukař Zdeněk „Báze“ Liška, který nejen neustále opravoval a udržoval v provozu zvukovou aparaturu, ale okoukal hru na baskytaru tak, že byl schopen záskoků. Baskytara mu učarovala tak, že při vykonávání základní vojenské služby, založil na vojně skupinu The Fuvl. To byla zkratka – furt v lihu.
Vystoupení skupiny nebývalo příliš časté. A také se vstupovalo na dost kuriózních místech, jak by se z dnešního pohledu mohlo jevit. Jedno z prvních vystoupení samozřejmě bylo ve školní třídě. Mickey Mouse zahráli křenovické veřejnosti v roce 1966 na dožínkách, přičemž pódiem jim byl traktorový valník.
            Skupinou prošla velká řada mladých hudebníků. Byli to namátkou Vlastimil „Kyzlink“ Kiesel, Vlastimil Nečas, Jiří Souček nebi Bořivoj „Badoj“ Roblík.
            Skupina zanikla po roce 1968.

Co se zachovalo:
v archivu Jiřího Pospíšila skladby Nenechám tě spát, Čekej dál z roku 1968
v archivu Dr. Josefa Smýkala Hledání ztracených časů a Tantalovo mučení (1. 1. 1968)
v archivu Jiřího Donné Gumová žába (1967)

Diskografie:
Zapomenutá hudební tvorba brněnských skladatelů a bigbítových skupin 2. poloviny 60. let      CD, vydal Jiří Donné

podle Jiřího Donné Smýkala (foto z jeho archivu)


Žádné komentáře:

Okomentovat