pondělí 30. března 2020

Neoton ( Brilant, Batole)

Neoton ( Brilant, batole)
            Ve vesnici Předměřice nad Labem nedaleko Hradce Králové se v roce 1962 začala scházet parta začínajících muzikantů pod vedením Václava Kutnara. Kutnar byl milovník rock & rollu, zpěvák a občasný kytarista.  Díky místní organizace ČSM (Československý svaz mládeže) se podařilo vytvořit skupinu Neoton. Po nacvičení repertoáru ze skladeb Billa Haleyho a Elvise Presleyho i rhythm & bluesovým skladeb Ray Charlese vystupovala skupina v místním hostinci U Bajerů. Pro zjemnění ostrého rock & rollu měli na repertoáru u instrumentálky The Shadows.
Skladby se nahrávaly na magnetofon otce kontrabasisty Oty Macháčka. Ještě musím připomenout, že tak jako nespočet jiných, i zpěváci Neotonu zpívali foneticky přepsané anglické texty jakousi pseudoangličtinou (někdy zvanou telefonní seznam kytaristou a zpěvákem Karlem Kahovcem). Miloš Hroch potom učil kdo co bude hrát. To určoval podle toho, na co kdo uměl hrát. Obsazení skupiny Neoton bylo následující: Jan Lohnický – bicí, Radek Pucák – kytara, Petr Hellmann – saxophone, Miloš Hroch – piano a Václav Kutnar – zpěv, kytara a baskytara.
Jenže všichni kluci, kromě Petra Hellmanna,  opustili skupinu na začátku roku 1964. Ota Macháček  skupinu opustil ale proto, že jako kontrabasista nechtěl hrát na elektrickou baskytaru.
Základnou Neotonu se stal Kulturní dům zvaný Střelnice v nedalekém Hradci Králové již v následujícím roce 1963. Obsazení skupiny se naprosto změnilo. Václav Kutnar – zpěv a baskytara (jen chvíli, než zjistil, že je lepším zpěvákem, než baskytaristou), Karel Novotný – baskytara, Josef Felgr – bicí, Roman Hoza – satyra. Pavel Říčař – kytara, Jan Černý, zpěv a kytara. Se saxophonem hostoval Ladislav „Dortík“ Langr.
Skupina Neoton byla hned od svých počátků všech teenagerů v Hradci Králové a okolí. Hráli jen rock & roll, Kutnar měl černé brýle, kožené kalhoty, špičaté boty a po pódiu se pohyboval jako Elvis Presley. Neoton hrál od roku 1963 do roku 1965.
Na začátku roku 1965 odešel do Prahy kytarista Pavel Říčan. Později prošel skupinami Karkulka, Mefisto  a Country Beat. Po roce 1968 zakotvil v tehdejším západním Německu. Na Říčařovo místo nastoupil kytarista a zpěvák Jan Černý. Tehdy  už byl Neoton přejmenovaný na Brilant. Zřejmě pod tlakem takzvaného zřizovatele.
Jako všechny rock & rollové, big beatové či později rockové skupiny měl i Neoton problémy se samotnou existencí. Soudruzi z Krajské odborové rady vyvíjeli neustále tlak na to, aby Kulturní dům ROH přestal zřizovat tyto skupiny. Jenže tam se dařilo řediteli panu Hruškovi a zpěvákovi místního big bandu, jakž takž skupiny chránit.
Neoton – Brilant – Batole svou činnost ukončili někdy v roce 1965. Členové s hudbou skončil úplně a nebo odešli do jiných souborů. Skupina kolem Václava Kytnara také skončila i proto, že na hudební scéně, i v socialistickém Československu, nastoupily skupiny , které hrály skladby především The Beatles a dřevní rock & roll začal být na ústupu.
Žádné nahrávky se po skupině Neoton nedochovaly.
Literatura: Pavel Sonda: Z historie východočeského rocku, vydal Jaroslav Hrůza, Hradec Králové, 2001.
podle Pavla Sondy Prax56

Žádné komentáře:

Okomentovat