čtvrtek 12. března 2020

Ondřej Konrád

Ondřej Konrád

                Publicista, bluesový harmonikář , zpěvák i textař se narodil 29. listopadu 1950 v Praze. Vystudoval SVVŠ (my jsme tehdy neměli Gymnázium, ale Střední všeobcně vzdělávací školu na tři roky). Maturoval v roce 1969. Od mládí přispíval do hudebních i jiných časopisů. Především to byly Aktuality Melodie, Melodie, Gramorevue, Mladý svět, Populár, Pop Music Expres. Po roce 1989 to byl hlavně měsíčník Rock & Pop. Podílel se na produkci alb Marthy Elefteriadu a nebo Michala Kocába či Pražského Big Bandu. Konráda zajímalo především elektrifikované blues. To sám hrál a také o něm psal. Ondřej Konrád začínal koncem šedesátých let minulého století jako autodidakt své hraní na ústní harmoniku.
            Sice pod vlivem bílého blues, především Johna Mayalla, se ale celkem logicky obrátil k černým bluesmenům. Jeho vzory byly Little Walter, Junior Wells, Charlie Musselwhite, James Cotton a nebo Big Walter Horton. Nechal se též inspirovat Paulem Butterfieldem. Jako hráč na elektrifikovanou ústní harmoniku je v Československu rozhodně jedničkou.
Natáčel pro spoustu skupin a zpěváků. Od Karla Gotta přes Pavla Bobka až po Jazz Q Martina Kratochvíla a Žlutého psa Ondřeje Hejmy. Nahrával v Berlíně se Stefanem Diestelmannem a v Polsku natáčel s otcem polského blues Tadeuszem Nalepou a dodnes jsou jeho harmoniková sóla velmi vydařená a oslovují další generaci mladých bluesmenů.
            V letech, po roce 1990, byl publicisticky činným především pro měsíčník Rock & Pop, kam přispíval svými články o blues i jazzu. 
Hrál v bluesové skupině Gumbo a spolupracuje a hostuje ve spoustě dalších bluesově orientovaných kapelách. V posledníc letech hraje na harmoniku ve skupině Blues Session.

 Archiv        


Diskografie na Discogs:
https://www.discogs.com/artist/1432911-Ond%C5%99ej-Konr%C3%A1d

© by Ivan a Petr Poledňákovi (kráceno)

Žádné komentáře:

Okomentovat