sobota 14. března 2020

Pavol Kozma

Pavol Kozma
Slovenský bubeník Pavol Kozma se narodil 20. prosince 1956 v Bratislavě. Absolvoval čtyři ročníky studia na Ľudovom konzervatóriu a soukromě studoval ještě kompozici a harmonii. Jako hudebník tělem a duši prošel několika amatérskými skupinami. Jednou z nich byla skupina Krok za krokom. Již v roce 1973, to mu bylo sedmnáct let se stal zakládajícím členem skupiny Fermáta. Od roku 1974 bubnoval v Prúdech Pavola Hammela. Nahrával s ním i svou první LP desku – Hráč. Jeho spolupráce s Hammelem pak pokračovala další léta a natočil s ním další alba.
Po rockových začátcích Kozma začal spolupracovat Gabriele Jonášem v jeho skupině Sagittarius. Tehdy se začal hrát jazz a jazzrock. S Jonášem vystupovali po klubech. V roce 1978 nastoupil do Collegia musica k Vargovi. S ním natočil alba Divergencia a On a ona.
Kromě rockových aktivit Pavol Kozma spolupracoval i s jazzmeny. Hrál s Laco Gerhardtom a s Kratochvílovým Jazz Q natočil album Hvězdoň. V posledních letech je Kozma spíše jazzovým bubeníkem. Měl také svou vlastní jazzovou formaci – Esprit. Natáčel s ní i pro Slovenský rozhlas. Igor Wasserberger uvedl v článku o Kozmovi skladby Asfaltéri, Na ceste, Žlté popoludnie. Později Kozma Esprit rozšířil na ESPRIT BAND.
Dá se předpokládat, že Pavol Kozma je stále vytíženým bubeníkem nejen v jazzu, ale i v rocku.

Hudební ukázky

© by Igor Wasserberger

Žádné komentáře:

Okomentovat