pondělí 30. března 2020

Petr Němec


Petr Němec
Zpěvák Petr Němec se narodil 15. června 1950 v Ostravě. Ve Vítkovických železárnách se vyučil strojním zámečníkem. Chodil na výtvarný obor Lidové školy umění. V polovině dvacátého století ale stejně jako miliony jiných kluků začal hrát na kytaru. Dostal se do skupiny Komáři, kde nejen hrál na kytaru, ale i zpíval. Nepůsobil ale jen v této amatérské skupině. Jednu dobu hrál i ve skupině The Royal Beat.
V roce 1967 dostal jako kytarista lano do skupiny Flamingo k Richardovi Kovalčíkovi. Po roce se soubor zprofesionalizoval a od roku 1969 Petr ve skupině i zpíval. Na 2. československém beatovém festivalu v Praze vystupoval s Flamingem za zády a zpíval skladbu z repertoáru Jamese Browna. Hojně také nahrával pro ostravský rozhlas. 8. ledna 1969 nahrával v rozhlasovém studiu písničky Hej Jude a Jany, Jany. Ta první je Lennonova a McCartneyho Hey Jude a ta druhá je z repertoáru bubble-gumové skupiny ze západního pobřeží U.S.A. - Californie. Mezi posluchači se proslavil hlavně českými verzemi skladeb Hey Jude, Mellow Yellow a Michael. Jeho superhitem byla písnička Opatruj svých sedmnáct.  I když v rozhlase po drátě se u nás na Ostravsku písnička Šalamoun hrála docela často a ta nás brala taky, stejně tak jako spousta dalších.
Ve skupině Flamingo pak dělal partnera Marii Rottrové. Měl zcela specifickou barvu hlasu. Jeho hlasové výrazové prostředky byly silně omezené, ale i s tím, co měl, dokázal oslovit posluchače. Předností byla jeho živá pódiová vystoupení a výrazová přímočarost. Flamingo postupně Petrovi přestalo dávat dostatek příležitostí a tak spolupracoval, jak již bylo řečeno, s Ostravským rozhlasovým orchestrem. V letech 1980 až 1984 spolupracoval se skupinou Drak. Po ukončení spolupráce přešel do skupiny Věry Špinarové Speciál. Na Flamingo, které se po roce 1968 muselo, z nařízení komunisty ovládané agentury, přejmenovat na Plameňáky, nezanevřel a jezdil s nimi na turné po okolních socialisticky spřátelených zemích. Pro muzikanty to byl velký kšeft. Finančně si tím velmi pomohli.
Takový zájezd po SSSR vynesl především něco kolem šedesáti tisíc členu supiny (a koncem šedesátých let byla průměrná mzda obyčejných obyvatel Československa něco kolem dvanácti stovek (!); ještě na začátku osmdesátých let byly mzdy v třísměnných provozech v chemickém průmyslu kolem dvou a půl tisíc.) Takže šedesát tisíc za turné byly hodně velké prachy. Ale pozor: nevyčítám! Jen konstatuji. Petr absolvoval s Plameňáky turné po Sovětské svazu čtyřikrát. Jezdil s nimi i do Bulharska v letech 1975 a 76.
V sedmdesátém pátém roce vydal Němec na singlu písničku Láska šla slavobránou, ke které napsal text jakýsi Jaromír Nohavica ml. Písničku Rozesmátý měsíc z druhé strany otextoval další textařský gigant – Jaroslav Wykrent. O něm později Nohavica na koncertu „Ahoj, Ostravo“ v roce 2005, kde Wykrent coby starý pán o hůlce také zazpíval, řekl, že to byl právě on, Wykrent, který ho vlastně učil textařskému umění.
Se skupinou Drak také jezdili po švýcarských a západoněmeckých tančírnách. A protože Ostrava a Ostraváci mají blízko do Polska, Petr jezdil s Plameňáky na turné i do Polska. Tam udělali třikrát veliké turné v sedmdesátých letech. Jenže mít peníze je jedna věc a být známý a slavný je věc druhá. Dokud Petr Němec zpíval s Marií Rottrovou  a s Flamingem (Plameňáky), byla i trochu sláva a publicita. V anketě Moravský brabec se umístil ve letech 1969 a 1970 na třetím místě! Když od Flaminga odešel k jiným kapelám, přestal být všeobecně populární. Byl to host na koncertu.
V 90. letech se Petr Němec zaměřil na hudbu pro co nejširší okruh posluchačů a působí v tanečních podnicích na Kanárských ostrovech, v Karibiku, ve Švýcarsku a kdekoliv se povede. Doprovází ho skupina Dragons, která je v Maspalomas na Kanárských ostrovech uváděna jako Brillant.
Je škoda, že tento zpěvák se nedostal do toho nejširšího povědomí rockového publika. Je škoda, že nedostal šanci natočit album. V rámci republiky toho můžeme jen litovat, ale na Ostravsku o něm platí, že byl jedním z největších rockových zpěváků se svým nezaměnitelně zastřeným hlasem. 

Literatura:
10 let spolupráce s Flamingem, Melodie 1976, č.6, s.170
Hudební kultura na Ostravsku po roce 1945, Ostrava 1984, s. 184
Melodie 1981, č. 1, s. 10
K. Šajtarová: Petr Němec – ten ostravský kluk (Melodie 1973, č.2, s. 50)
J. Tůma: ″Barva″ Ostravského soulu (sborník ″Rhythm & Blues″, editor Antonín Matzner)

© by Leo Jehne

Diskografie:

Video s Petrem Němcem:    
Archiv



 Toto jsou alba ze Sixties Emporium. Doporučuji k nahlédnutí. Pro sběratele jsou to naprosto nezbytné stránky.

Žádné komentáře:

Okomentovat