sobota 14. března 2020

Richard Kovalčík

Richard Kovalčík
Richard Kovalčík je třetí zleva se svou skupinou Flamingo
                Trumpetista a aranžér a skladatel Richard Kovalčík se narodil 22. května 1937 v Orlové. Vystudoval střední průmyslovou školu stavební v Ostravě a ještě chodil „na violu“ do hudební školy, přičemž soukromě bral hodiny na trumpetu. Od mládí hrál v nejrůznějších amatérských jazzových a tanečních tělesech. Začátkem roku 1962 se v Ostravě zúčastnil 1. setkání mladých jazzových hudebníků v kavárně Mladých. Tam se seznámil s Ivo Pavlíkem a stal se členem jeho Modern jazz Sextetu. Podnikavý Pavlík každou sezónu vyjížděl na zahraniční angažmá. Nehráli jen po tančírnách, ale byli angažováni v západoberlínském podniku Jazz Galerie. Spolu s Pavlíkem a jeho orchestrem se stal i zakládajícím členem Ostravského rozhlasového orchestru (ORO). Tam hrál až do své předčasné smrti.
V roce 1966 založil Richard Kovalčík vlastní skupinu Flamingo. Flamingem prošla celá řada zpěváků, ale nejdéle s nimi zpívali Marie Rottrová a Petr Němec. Repertoár byl orientovaný na rhythm & blues a soul. Na koncertech mělo Flamingo repertoár v anglických originálech, ale když chtělo do rozhlasu, muselo mít texty české. A ty psal znamenitý Vladimír Čort. Sound Kovalčíkova Flaminga byl naprosto specifický a nezaměnitelný. Na obou beatových festivalech v Praze mělo jejich vystoupení úspěch. Pro skupinu psal vlastní skladby. Nejznámější jsou snad Dlouhá černá limuzína (zpívá Marie Rottrová) a nebo Svatej kluk (zpívala Hana Zagorová). Ale psal spoustu instrumentálek, které byly hodně jazzové. Posluchači jej vnímali jako intelektuálního trumpetistu se specifickým tónem. Jeho hlas je zaznamenán na nahrávce písničky Kůň bílý, kterou nazpíval s Marií Rottrovou. Hudebně mu vyhovoval cool jazz.
Drobný, hubený a velmi rtuťovitý muž nás opustil 12. března 1975. Nepřemohl  leukémii v Ostravě. V černém městě s černou hudbou a s černými holkami.
© by Leo Jehne

Žádné komentáře:

Okomentovat