středa 25. března 2020

The Mavis Beat

The Mavis (beat)
                Skupina The Mavis Beat se začala formovat v Hradci Králové 28. února1967 ráno. Tehdy přišli za Zdeňkem Navrátilem Pavel Malý a Stanislav Trenz. Kdysi dávno spolu začínali v Lanškrouně se skupinou Stíny. Je neuvěřitelné, že po skupině Stíny zůstala nahrávka písničky s názvem Bábrlina. Navrátil opustil skupinu Sextons, Malý odešel od populární brněnské skupiny Rocky Eagles. Jan Schejbal se přidal ke kámošům jen po krátkém přemlouvání. Již 8. dubna se konala první zkouška skupiny The Mavis a deset dnů na to bylo první představení na vysokoškolských kolejích  na Novém Hradci Králové. Pár dnů na to, 20. dubna, absolvovala skupina The Mavis přehrávky a hned další den zvítězili na přehlídce v Jaroměři. 
            Na repertoáru měla skupina skladby Doors, Monkees, Lovin´ Spoonful a Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich a také Animals. Na repertoáru ale byly vlastní skladby. Mavis se dostali i do studia hradeckého rozhlasu. V sezóně 1967 až 1968 natočili pět skladeb. Jenže se dochovaly možná jen dvě skladby, které skupina natočila na konci září sedmašedesátého roku a v dubnu šedesátého osmého roku. Skladbu Já po tmě se bojím jsem kdysi musel slyšet, snad je ještě na magnetofonovém pásku magnetofonu Tesla Uran. Kde jsme to natočili, z kterého pořadu, to už si opravdu nevzpomenu. Ale Pavel Sonda nahrávku vydal na cd, které je u knihy „Z historie východočeského rocku.“ Je to vlastní skladba Jana Šejbala. Všimněte si úvodního riffu! Ti hudebníci měli naposlouchanou již jinou hudbu než vokální zpěvánky tehdejší doby. U druhé skladby Ztracená láska si můžeme povšimnout ioniky jako hlavního doprovodného nástroje. Ale všimněme si i barvy sólové kytary a hry kytaristy vůbec. S hodně velkým předstihem Mavis měli stejný sound jako pražský Juventus. Na této nahrávce je již slyšet, že kytarista, bubeník i  další hudebníci mají na mnohem náročnější repertoár. (chce se mi říci, že i po tolika letech jsou nahrávky velmi poslouchatelné)
            Jedním z největších úspěchů The Mavis bylo vystoupení na národním festivalu v Jihlavě. Tam totiž Mavis porazili The Rocky Eagles z Brna! A taky porazili skupiny Bondy Boys a The Templers z Havlíčkova Brodu. Skupina tehdy měla na repertoáru skladby Otise Reddinga a Jimi Hendrixe. Začátkem dubna 1969 se jim povedlo s tímto repertoárem prorazit v hudebním klání „nejlepší české a slovenské big-beatové skupiny“ ve Světlé nad Sázavou. Mavis se v konkurenci skupin The Spies z Ostravy, Johnny and They ze Sokolova.
            Skupina skončila, když Stanislav Trenz odpochodoval na vojnu a Jan Schejbal ukončil studium a odstěhoval se z Hradce Králové.
            A to byl konec dvouleté existence skupiny The Mavis.
podle Pavla Sondy Prax58

Hudební ochutnávky

Žádné komentáře:

Okomentovat