neděle 15. března 2020

Zbyněk Lang alias Binny Laney

Binny Laney
Jeden z nejstarších rockerů v Československu – legendární muž! Nepostradatelný zvukař.
            Zbyněk Lang se narodil 11. prosince 1938 do rodiny armádního důstojníka. Ten byl velmi činný za Pražského povstání na konci II. Světové války. V roce 1945 začal malý Zbyněk v Praze, z Košíř, Na Šmukýřce,  chodit do první třídy, ale již v říjnu se rodina stěhuje do Litoměřic. Po roce 1945 byli nuceni důstojníci Československé armády si změnit příjmení tak, aby bylo „České“. A tak se ze Zbyňka Langa stal Zbyněk Lán. Zbyněk si vytvořil vlastní jméno – Binny Laney místo toho, které mu bylo vnuceno. Musel být rozhodně „jiným“. Zbyněk jako dvanáctiletý kluk měl doma velkochov bourců morušových. A to tak velký, že předčil i dvě zemědělská družstva v okolí.
            Po roce 1948, kdy uchopili pevně do svých rukou moc českoslovenští komunisté, jeho tatínek i maminka vstoupili do Komunistické strany Československé republiky. To ostatně udělali fakticky všichni důstojníci Československé lidové armády. Maminka dostala plno funkcí a byla hodně pod vliven komunistické strany. Maminčin bratr Felix Koproň pod vliven strany nebyl a pravidelně poslouchal vysílání Rádia Svobodná Evropa. Zbyněk k němu do Liberce jezdil na prázdniny a společně se strýcem poslouchal i Svobodnou Evropu, což vyvolávalo hádky mezi strýcem a jeho maminkou, která tvrdila, že Zbyňka kazí.
            Kromě toho, že Binny pěstoval bource morušové, byl i zanícený elektrotechnik. Binny o sobě říká, že byl elektrotechnický konstruktér od dětství. Ještě před maturitou udělal magnetofon pro školu. Druhý pro sebe, samozřejmě. Na gymnázium začal chodit v Litoměřicích, ale v průběhu prvního ročníku se stěhoval s rodiči do Prahy. Po maturitě udělal přijímací pohovory na Přírodovědeckou fakultu University Karlovy. Tu ale nedostudoval. Stalo se, že na veřejné schůzi občanů pronesl : „Dejte nám ministra Kahudu, my mu dáme na hubu. Byla to taková věta, která kolovala mezi studující mládeží. Přede mnou seděl soudruh Řičica, který byl od vojenské kontrarozvědky. Bydleli jsme totiž  ve vojenském sídlišti, okolo byla spousta lampasáků. Řičica vyskočil a konstatoval, že jsem pronesl tento výrok, opakoval to na celý sál. Mělo to dohru na policii.“ Binny prošel psychiatrií, kde byl ukryt před postihem. Ale příliš mu to nepomohlo. Po dvou letech, když měl úřední potvrzení, že je způsobilý dokončit studia, jej na fakultu nepřijali. Soudruzi na fakultě tvrdili, že s ním bylo vedeno disciplinární řízení. Binny získal po nějaké době invalidní důchod a s ním prožil zbytek socialistické éry Československé socialistické republiky. Dělal neuvěřitelnou věc – vysílal ze Šmukýřky Radio Svobodná Evropa! Ovšem tak dlouho, než jej zaměřil zaměřovací vůz STB. Také dělal zvukaře disc jockejům a dělal pro ně i barevná světla! Starší ročníky si to zajisté pamatují.
            Ještě dříve než Radio Svobodná Evropa poslouchal Binny rádio AFM Munich ze Západního Německa. A to vysílalo oblíbenou hudbu pro americké vojáky v Evropě. Tou oblíbenou hudbou byl rock & roll. (Rock around the clock   v podání Billa Halleye)
            „Druhá světová válka zanechala ve střední Evropě ještě jedno dědictví – americké vojenské jednotky, rozmístěné v západním Německu. A že byla mezinárodní situace pěkně studená, musely být hodně blízko u hranic. Americký voják nepotřebuje ke spokojenosti jen teplé oblečení, chutnou stravu, kuřivo a prezervativ. Potřebuje i svojí zábavu. Američané vysílali pro své vojáky už za války. Po vylodění v Itálii zahájil své vysílání‚ Allied Expedition Forces Program‘. Brzy se však ukázalo nejvýhodnější vytvořit jednotnou síť vojenského rozhlasového vysílání, a tak vznikla ‚American Forces Network‘. Pro nás byla nejdůležitější stanice, vysílající z Mnichova, tedy AFN Munich. Ta byla na střední vlně velmi dobře slyšet i na území Československa.
     Vojenské vysílání mělo nepopiratelnou přednost – bylo určeno černým i bílým a hlavně mladým. Repertoár tedy musel kombinovat country s rhythm & blues a taneční swing s rockabilly. Tohle páření bylo pro rock‘n‘roll náramně příznivé. Stanice měla výborné moderátory a většinou hrála na přání vojáků a jejich slečen. A někteří jejich vrstevníci na druhé straně barikády si pak horečně zapisovali texty, sestavovali hitparády a dobrovolně se učili angličtině. Mezi největší odborníky se vypracoval Pavel Bobek.“ 
Napsal Aleš Opekar.
     
       Binny poslouchal rock & roll zrovna tak, jako spousty holek a kluků v té době. V listopadu 1962, to je asi rok po vzniku skupiny Hells Devils, šel Binny po ulici Na Hřebenkách v pražských Košířích a ze sklepa uslyšel rock & roll. I  hned šel po zvuku a se skupinou se seznámil. Již tehdy byl Binny známým milovníkem rock & rollu a bylo známo, že spolupracuje jako zvukař se skupinou Micky Volka! A že to je zvukař slavných Sputniků. Sputnici byla první československá skupina, který hrála rock & roll s českými texty. Podrobnosti si  přečtete v jejich portrétu.
Binny také zkládal s Pavlem Sedláčkem skupinu E.P.H.F. Tedy Elvis Presley High Fidelity. Později to bylo vysvětlováno jako Extended Play High Filadelity. EP byl vinylový singl se dvěmi skladbami na každé straně.  Na konci roku 1966 se Binny dostal na koncert The Primitives Group. I této skupině dělal zvukaře. Binny po nějaké době o skupině řekl příteli Evženu Fialovi (1939 – 1995) a domluvil se s ním, že se skupiny ujmou.
            Evžen Fiala působil na Jezerce s několika bigbeatovými skupina, se kterými nepravidelně zpíval smyšlenou angličtinou. Ale zpěv nebyl to hlavní. Hlavní byla „show“. Evžen byl dle pamětníků při vystoupení více ve vzduchu než na pódiu. Evžen byl ale naprosto přirozeným vůdcem.

            Předpokládali, a to docela oprávněně, že skupinu dostanou do lepší kondice, než ve která byla. Hudebníci se na pódiu nepohybovali a staticky stáli na místě a nebo za mikrofonem. Moc nezkoušeli a morálka na zkouškách nestála za nic. To Evžen Fiala velmi rázně změnil. Pro skupinu zajistil koncertování na večírcích a skupinu ideově vedl. Binny a Evžen také provedli změny v obsazení skupiny. Ještě jedna zásadní změna se stala. Evžen Fiala do vedení a spolupráce se skupinou přivedl svého tatínka. Jmenoval se Evžen, řečený „Toscani“, Fiala. Tento muž potom, jako produkční pracoval pro skupinu na tehdejší dobu neuvěřitelně profesionálním způsobem.
            Binny byl zvukařem Hells Devils a zároveň pro skupinu chystal repertoár. Ale jak sám o sobě říká v rozhovoru v knize Tváře undergroundu: „… těm jsem dělal zvukaře, ale jinak jsem s tou skupinou nežil. Oni měli takový komunitní způsob života, děvčata, alkohol, drogy, od toho jsem se distancoval. Kyž hráli Sputnici na nějakém plese, zvučil jsem je, ale žádné další zábavy jsem se neúčastnil.“
            Binny Laney byl sólista, samotář. Jeho život byl život zvukaře. Záznamy z koncertů skupin, které zvučil, dělal pro sebe. Po roce 1989 své nahrávky poskytoval Mejlovi Hlavsovi pro vydání Plastic People a nebo Milanovi Knížákovi pro vydání zvukového záznamu skupiny 

Informace:

Český rozhlas: http://www.radioservis-as.cz/archiv12/48_12/48_tema.htm

Uši a vítr:

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/http://www.spodniproudy.cz/usi_a_vitr/uv1011.pdf

zpracoval Prax60         

Žádné komentáře:

Okomentovat