pondělí 23. března 2020

Zbyněk Mácha

Ing. Zbyněk Mácha
                Ve slovenském Martině se narodil 27. listopadu 1928 budoucí organizátor a publicista Zbyněk Mácha. Ve čtyřicátém devátém roce odmaturoval na reálném gymnáziu v Praze. V roce 1955 získal titul inženýra po vystudování Českého vysokého učení technického také v Praze. V roce 1968 dokončil pětileté externí studium folkloristiky a etnografie na Filosofické fakultě  UK.
            Jako hudebník byl aktivní dvě sezóny v letech 1945 až 1946 jako zpěvák ve studentském orchestru. Potom byl uměleckým vedoucím dixielandového orchestru Memphis Dixie, který vystupoval s jeho pásmem o historii jazzu a potom vystupoval v pořadech Emanuela Uggé Cesta jazzu, Hudba New Orleansu, Večer na Basin Street, Písně otce vod. Celá padesátá léta i později se aktivně věnoval pořadům o jazzu s nejrůznějšími spolupracovníky a napsal celou řadu publikací a knih. S Dorůžkou sepsali knihu Od folkloru k Semaforu. Z článků se historie big beatu týká  i Rhythm & Blues, Big Beat či nebýt. 
Ing. Zbyněk Mácha nám zemřel 1. dubna 2007, neznámo kde.

Informace:    https://www.ceskyhudebnislovnik.cz/slovnik/index.php?option=com_mdictionary&task=record.record_detail&id=8747

© by Ivan Poledňák

Žádné komentáře:

Okomentovat