pondělí 2. března 2020

Zdeněk Juračka

Zdeněk Juračka
Donald: Miloš Svoboda,Zdeněk Juračka,Jiří George Jirásek a Vladimír Guma Kulhánek
drží  zpěváka Pavla Černockého



Kytarista, baskytarista a také skladatel Jiří Juračka se narodil 19. května 1947 v Praze. Opustil nás  3. července 2017 po dlouhé nemoci.
Ze základní školy šel studovat na Státní konzervatoř v Praze - Strašnicích hru na housle. Studoval u pana profesora Voldána. Jeho spolužákem byl Jan Hrubý (sic.). Kytara měla mnohem větší magnetismus. Velmi jej oslovily instrumentálky Hanka Marvina z The Shadows. Zajímavé je, že Juračka mezi svými vzory jmenoval i Miroslava Kefurta. Jeho první zásadní skupinou byla slavná pražská skupina Donald.
            Ve skupině Donald hrál od jejího vzniku až po splynutí s Rogers Bandem (a později New Rogers Band). Potom hrál v sestavě George & Beatovens. Když ho to přestalo bavit, nastoupil do poslední sestavy Rebels v roce 1969. To bylo období rhythm & blues a blues. Od roku 1971 hrál baskytaru v doprovodné skupině Heleny Vondráčkové. Později hrál kytaru v doprovodné skupině Evy Pilarové. Tam dělal nakonec i vedoucího  a skládal. Bylo to o přežití a o výplatě. Rozhodně nevydělával tolik, jako když hrál s Rebels celé sezóny v Polsku.  V osmdesátých letech byl kytarovou oporou ve skupině Tango. Potom dlouhá léta hrál ve skupině Žlutý pes, kde působil až do své předčasné smrti.

V roce 1972 se Zdeněk dostal i do poslední sestavy Flamenga a zažil poslední koncert skupiny na festivalu v Mostě. Z ekonomických důvodů nastoupil do  Orchestru Ferdinand Havlíka v divadle Semafor. Díky komunistické "normalizaci"  přešel, stejně jako mnoho dalších rockových i jazzových hudebníků, do sféry populární hudby, aby se uživil. V roce 1973 zahynuli při příletu z Moskvy hudebníci doprovodné skupiny Evy Pilarové a tak se Juračka, Kulhánek a Jan Kubík stali členy její doprovodné skupiny. V roce 1979 se měl Juračka stát členem nově formovaných Framus Five Michala Prokopa. Ale členem se nestal a stal se členem skupiny Heval, kde doprovázel Janu Kratochvílovou. Po emigraci Kratochvílové do Irska a Anglie nastoupil do skupiny Modi Jana Farmera Obermayera. Jenže na turné po Sovětském svazu se v moskevském hotelu Rossija kluci opili a udělali škodu 160 rublů a tak jim zakázali hrát. Tedy tehdejším jazykem to bylo "pozastavení činnosti". 
V roce 1973 nastoupil Juračka do skupiny Tango. Tam byla skvělá sestava: kytary - Juračka, Kotva, klávesy - Baláž, baskytara - Plech Novotný, zpěv - Imrich a Vondrák škopky. Jak uvádí Petr Gratias: texty psal komunistický básník Václav Hons, který napsal například pověstnou poému o Leninovi (sic!) pod pseudonymem Petr Mareček.
Zdeněk v roce 1988 nastoupil do skupiny Žlutý pes kde s malými přestávkami hrál až do své smrti. Ve Žlutém psu  v roce 1991 vytvořil, při nahrávání alba Hoši z východního bloku, skvělou kytarovou úderku s Petrem Roškaňukem, Petrem Pokorným a Františkem Kotvou. To, co tehdy předváděli nemělo obdoby. Vwlmi se mu také povedlo nahrávání alba Yellow Dog v roce 1984 a o šest let později album Himaláje. 
Zdeněk Juračka byl kytaristou par excelance. Vzhledem k publicitě jiných kytaristů, je Zdeněk Juračka docela opomíjeným. 






 


















Žlutý pes a Zdeněk Juračka
                                                                               











  Zdeněk Juračka 70












Zdeněk Juračka 70



© by Jan Křtitel Sýkora


Žádné komentáře:

Okomentovat