pátek 17. dubna 2020

Ivan Poledňák


Ivan Poledňák

Tento muzikolog, organizátor a publicista se narodil poslední den roku 1931 ve Velkém Meziříčí. V roce 1951 odmaturoval na gymnáziu v Liberci a dostal se na studium hudební vědy a estetiky na Filosofické fakultě University Jana Evangelisty Purkyně. Po pěti letech studia se stal promovaným historikem. V roce 1969 získal další titul kandidáta věd (CSc.) na Filosofické fakultě University Karlovy.
Představte si, že tento muž se přičinil v době svého působení v hudebním oddělení Výzkumného ústavu pedagogického o včlenění učiva o moderní populární hudbě a o jazzu do osnov hudební výchovy na základních školách! To bylo v roce 1960! To bylo v době „osvíceného socialistického školství podle soudruhů komunistů!“
Ivan Poledňák byl velmi aktivní svou vědeckou prací i organizačními činnostmi. Byl členem a iniciátorem Čs. Společnosti pro hudební výchovu a k tomu ještě stíhal pracovat v Gramofonovém klubu Supraphonu, České společnosti pro estetiku, přednášel na Filosofické fakultě UK, byl uměleckým šéfem  a dramaturgem divadla Reduta. Tady založil jazzový klub. Ten vedla k tomu ještě založil Beat-centrum a beatovou scénu Aréna. K těmto aktivitám, jež rozhodně byly docela hodně náročné na čas ještě stačil psát a publikovat knihy, statě a články. Nyní, v roce 2006, je profesorem od roku 1998 na Pedagogické fakultě UK v Praze na katedře hudební výchovy.
            Pan profesor RNDr. Ivan Poledňák, DrSc. Je jeden z nepostradatelných v oblasti československého big beatu, jazzu a hudby vůbec.

 podle Antonína Matznera, kráceno

Žádné komentáře:

Okomentovat