úterý 21. dubna 2020

Přestávka


30.4.2020
MOHL BY MI TEN, KTERÝ SMAZAL NĚKTERÉ FOTOGRAFIE NAPSAT PROČ TO UDĚLAL?
JAK V HISTORII BIGBEATU, TAK I ENCYKLOPEDII ČESKOSLOVENSKÉHO JAZZU.


PŘESTÁVKA - možná na stálo

Dnes jsem zjistil, že z jednotlivých hesel skupin a zpěváků byly odstraněny fotografie.
Nemám svolení fotografie zveřejnit, ale publikovaná kvalita všech na tomto blogu zveřejněných fotografií je nízká.
Zrovna tak hudební ochutnávky - jejich kvalita není záměrně velká. Převážně je kvalita nahrávky od 95 do 128kbps. Je ale nutno přiznat, že jsou v ochutnávkách i nahrávky s 320kbps.
Když zveřejníme jen článek o historii dané skupiny bez jakékoli fotodokumentace, pak je informace pro novou mladou generaci posluchačů hodně ochuzena.
Pokud bychom nepřidali i hudební ochutnávky, pak se velmi omezí množství eventuálních kupců této hudby na serveru www.supraphoneonline.cz.
Je otázkou, kolik může být zájemců o rockovou hudbu Československa z minulého století bez ukázek. Myslím, že ne mnoho.

A tento Sborník historie československého bigbeatu přece dělá zadarmo reklamu nejen hudbě, ale i autorům jednotlivých hesel, skupinám i zpěvačkám a zpěvákům, autorům obalů LP a nebo také ostudu komunistickým hlupákům, kteří nám vládli a nekompromisně zasahovali do textů, obalů i vzhledu hudebníků.

Vzpomněl jsem si na rozhovor "nějaké" paní redaktorky s JUDr. Bohumilem Hrabalem - největším českým škrabalem.
Na otázku, parafrázuji, jaké je to být tak slavným a výtečným spisovatelem, Hrabal odpověděl asi toto: ... myslím si, že vůbec nejsem tak skvělým spisovatelem a bude to trvat jen deset dvacet let až zde nebudu, než budu zapomenut, protože zmizí svět, který ve svých textech popisuji.

A tak je to i s hudbou. Kolik lidí, narozených v letech 1990 až 2000, si pouští Beatles, Rolling Stones, Kings, Small Faces, King Crimson, Vulkán, Atlantis nebo Otu Petřinu?
Kolik je asi posluchačů, kteří ví jak hrál orchestr Gustava Broma? Nebo Studio 5 Karla Velebného? Kolik je mladších posluchačů, kteří ví, že tady byl výtečný kontrabasista Milan Pilar?
Kolik, třeba, německých či anglických skladatelů 17. století znáte?
A tak bychom mohli pokračovat dál dál   dál.

Aby se jen tak rychle na všechny zmíněné ve Sborníku nezapomnělo, proto to dělám. A pro radost z toho, jak jim to hrálo.

Z Kanady zdravím ty, kteří si publikované užili.

(... a nebo to mám radši smazat hned a všechno? Řekněte si. Počkám.)

NAPIŠTE MI, PROSÍM.  Adresa je: prax58@gmail.com

Žádné komentáře:

Okomentovat