neděle 19. dubna 2020

Privilegium


Privilegium
            V roce 1976, na jaře, byla ve Valašském Meziříčí zakázána rozhodnutím Okresního kulturního střediska rocková skupina Extremum osculum. Skupina se chvíli pokoušela přežít formou „hudební doprovodné skupiny“ divadla Schod. Moc dlouho to muzikanti nevydrželi a postupně se rozešli do skupin ve Valašském Meziříčí a nebo v okolních městech. Kytarista Jiří Bartoň se vrací do rodného Nového Jičína a přidává se ke skupině Torzo. K Bartoňovi se přidává i začínající klávesista Luboš Nohavica. Skupina se postupně personálně proměnila do sestavy:
            Ladislav „Buran“ Pečiva – kytara, Zdeněk Jandík – baskytara, Dalibor Hromada –bicí a Josef Dorotík – zpěv, příčná flétna a piáno. Skupina Extremum osculum tak pokračovala ve své existenci. Na repertoáru byly skladby Deep Purple, Led Zeppelin, Uriah Heep, Jethro Tull etc. A také několik vlastních skladeb. Byla to tehdy klasická zábavová kapela s hard rockovým repertoárem. Existence skupiny byla jen dva měsíce. Skupina Privilegium odehrála jeden koncert a byl konec. Kytarista Pečiva odešel do Rožnova pod Radhoštěm ke skupině Expanze.
            Jenže ani skupina Expanze neměla dlouhého trvání. Z Frenštátu pod Radhoštěm přivedl do Valašského Meziříčí začátkem roku 1976 kytarista Pečiva. Obsazení skupiny tehdy byla Pečiva – kytara, Milan Mechl – baskytara, Ivo Dorotík – bicí a Josef Dorotík – zpěv, příčná flétna a piáno. Začátkem léta ve Frenštátu si skupina zahrála kšeft v restauraci „Pod skokanským můstkem“. Na vystoupení přišlo množství místních komunistů a ti vyprovokovali bitku s rockery. A i když tekla krev, policie nepřijela. Tehdy se policie jmenoval Sbor národní bezpečnosti – SNB. Bylo to s podivem – rockeři byli napadeni záměrně a programově. Po tomto incidentu skupina Expanze již žádný další kšeft nesehnala. Expanze vydržela do konce roku, kdy hrála po vesnicích a městečcích v okolí Valašského Meziříčí. 19. prosince 1976 se soubor definitivně rozpadl.
            Jediný Pepa Dorotík ze skupiny zůstal na bázi amatérského hard rockového hudebníka.  Ostatní členové skupiny se stávají postupně nejrůznějších barových a restauračních a hotelových skupin.
podle Erwina Hrusky Prax56


Žádné komentáře:

Okomentovat