pondělí 20. dubna 2020

Prognóza


Prognóza
V roce 1974 vznikla pro zpěváka Karola Duchoňa jako doprovodná skupina. Její obsazení bylo: Emil Frátrik – varhany a piano, Vladimír Kaššay – baskytara, Aladár Koša – bicí a Marian Oberth – kytara.
Když přišel do skupiny nový bubeník Ľubomír Stankovský, začala skupina používat název Prognóza. Doprovod Duchoňovi skupina dělala až do roku 1977. Dva roky potom hrála své skladby, které byly jak jazzrockové, rockové, tak i z oblasti hlavní proudu pop music té doby. Doprovázeli zpěvačku Janu Kocianovou. S Duchoněm i Kocianovou absolvovali turné po Bulharsku i Sovětském svazu (dnešním Rusku) a také byli na Kubě.
V roce 1979 se plně osamostatnili. Ovšem obsazení skupiny se postupně měnilo. Frátrika nahradil Ivo Brezina a jej posléze Valika  Ecksteinová. Ta kromě hry na piano a klávesy i zpívala. Jako kytarista přišel do skupiny Ľudovít Nosko a dalším klávesákem byl Oto Meluzín. Skupina vystupovala hlavně v zahraničních tančírnách a klubech, kde hráli tehdejší taneční hudbu.
V červnu 1981 natočila Prognóza pro bratislavský Opus LP. Jmenovalo se Krížovka. Na desce byly většinou skladby členů skupiny. Celkový sound charakterizoval Julius Kinček jako „dobový diskotékový hlavný prúd; táto LP však napriek  kvalitným muzikantským výkonom z dôvodov malej štýlovej a názorovej vyhraněnosti zvláštných úspechov nedosiahla.“
Koncem roku 1981 ze skupiny odešli do Modusu Kaššay a Stankovský. Meluzín, Nosko a Oberth vytvořili skupinu Plus a Prognóza zanikla. Zůstalo po ní LP, pár singlů a nemastný neslaný dojem.
Skupina ale fungovala dále. Její složení bylo:
Martin Karvaš – kytara, Vladimír Kaššay – baskytara a Ľubomír Stankovský – bicí.
Na kytaru hrál Dežo Ursiny. Texty napsal Ivan Štrpka. Do studia přišli i hosté a byli to – Ľubomír Tomaškovič s trubkou, Richard Kroczek s houslemi, Peter Lipa, Josef Škvařil a Ivan Jombík s perkusemi.
Tato sestava natočila album Ursinyho a Ivana Štrpky 4/4. A tady byla sestava hudebníků z bývalé Prognózy naprosto excelentní. Na etiketě alba je uvedeno „hrá skupina Prognóza“.

Tím za sebou udělal skupina nádhernou tečku


Hudební ochutnávka

Diskografie
Kreslím si ružu                                                      1976, Opus
Dievča hádaj / Málokedy píšem básne                    1979
Neodchádzaj / Je nádherná                                     1979
Mat… / Náhrdelník                                                 1980
Krížovka                                                               1981, LP
Ursiny – Štrpka: 4/4                                            1984, LP
Ursiny – Štrpka: 4/4                                            1998, CD

s použitím materiálu J. Kinčeka

Žádné komentáře:

Okomentovat