pondělí 20. dubna 2020

Progress Organization


Progress Organization

 Krmíval ptáky jedem a kamením
v kapse měl peří
a z noční mlhy síť

Počítal stromy v prastarých alejích
nosíval amulet
s divným znamením …“
(Hynek Žalčík)

Progress Organization
V Brně se dali na začátku 1969 dohromady muzikanti, kteří chtěli vybočit ze zajetých kolejí klasického rocku té doby. Kytarista skupiny Synkopy 61 Pavel Váně a bubeník skupiny Atlantis Zdeněk Kluka se domluvili na tom, že založí novou skupinu. V několika dnech se k nim připojili další dva a kapela byla pohromadě. The Progress Organization byli Zdeněk Kluka – bicí, Pavel Váně – zpěv a kytara, Janem Sochorem – klávesy a Emanuelem Sideridisem – basová kytara. Nějakou dobu spolu zkoušeli a zároveň dávali dohromady vlastní autorský repertoár. Ovšem pánové dělali velice zajímavé aranže převzatých skladeb. Na jejich repertoáru byly skladby Vanilla Fudge, Cream, Beatles. Jak překopali Lennonovo a McCartneyho We Can Work It Out si poslechněte. V této skladbě se projevil jako vynikající zpěvák, který na našem rockovém nebi chybí dodnes, Emanuel Sideridis. Začátek skladby sice navodí atmosféru rockové palby, ale Sideridis začne zpívat, nevíte, zda to není Joe Cocker a nebo Tom Jones či snad David Clayton-Thomas? Jakmile měli pohromadě základ pro koncertní vystoupení – začali vystupovat po brněnských klubech. Jejich renomé bylo po pár koncertech hodně vysoko a hned od začátku byli na špici nejen brněnské rockové scény, ale zaujali posluchače v celém Československu. To dosvědčuje druhá cena z 1. slovenského beatového festivalu v Bratislavě (jedničkami bylo Collegium Musicum), a další ocenění v březnu 1970 na Jazzuniversiádě v Českých Budějovicích.
            Poprvé se do studia dostali již v roce 1970. Nevím přesně kdy, ale firma Discant, působila pod hlavičkou studentské organizace, jim vydala EPS (Extented Play Special) se skladbami Klíč k poznání, Snow In My Shoes a Fortune Teller. Skladby psali všichni členové skupiny a anglické texty dodával brněnský textař René Trejtnar. Všichni členové skupiny se shodli na tom, že nebudou programově dělat klasickou formu rockové skladby. Skladby neměly formu sloka-sloka-refrén-sloka –refrén, nebo tak nějak.
            Nástup se skupině povedl dokonale. Od 3. do 9. ledna 1971 v Praze Dejvicích natáčeli již pro Supraphon a pod hlavičkou spolupráce s Hi-FI klubem Svazarmu své první LP. Po neshodách se schvalovací komisí Supraphonu dostala deska název Barnodaj. Jenže jak to bylo obvyklé v socialistickém hospodářství. Deska vyšla v době, kdy skupina již neexistovala. Jenže to spousta posluchačů vůbec nevěděla. Posluchačstvo bylo nadšeno a LP přijalo skvěle. Kritika desku přijala skvěle také. Jednu stranu desky udělala skupina s českými texty Petra Ulrycha. Již názvy skladeb byly mnohoříkající: Jako Helios, Ikaros, Strom, Argonaut a Ptáčník. To bylo excelentní číslo baskytaristy Emanuela Sideridise. Vypjatý temný baryton – tomu každý věřil, že krmí ptáky jedem a kamením. Tento text napsal producent Hynek Žalčík. Na druhé straně desky ale byl stejně kvalitní a pozoruhodný materiál. Skladby zpívány jen anglicky, ovšem částečně znovu vlastní skladby. Druhou stranu zahájila více než zajímavě aranžovaná skladba Beatles We Can Work It Out. Další skladba bylo Time od Kluky/ Trejtnara. Pak zařadili skladbu od Cream I Feel Free. A znovu vlastní A Lovely Day. Stranu zakončila instrumentálka Zdeňka Kluky Good Bye.
Kapela Progress Organisation byla mezi posluchači slavná, ale ve skutečnosti její členové již nějakou dobu hráli v doprovodných kapelách brněnských zpěváků. Sochor byl u Marthy a Teny Elefteriadu. Kluka byl u Boba Frídla a Sideridis hrál basovku ještě v únoru 1971 v brněnské kapele Albatros Jana Milloniga a Karla Antonína. Potom se mu povedlo vycestovat do rodného Řecka.
Barnodaj
Členové skupiny se potkávali jen na jam sessions v orchestru Gustava Broma ve studiu. Jenže Zdeněk Kluka se nevzdal a přišel s projektem Mauglí. Dal dohromady kapelu pod názvem Barnodaj. Ale jen studiovou. Tvořili ji Pavel Pelc místo Sideridise, Kluka, Váně a Sochor. V průběhu let 1976 a 1977 vznikla ve spolupráci s textařem Pavlem Koptou deska Mauglí. Po hudební stránce se projevil mohutný vliv art rocku. A prvního syntezátoru, který se zde objevil – moogu. Jako hosté si na desce zahráli i Martin Kratochvíl (na moog), Jan Kubík (na tenorsaxofon) a Jiří Burian (na sitár). Kluka se svou sestavou vydal desku, v roce 1978, která neměla v Českých zemích obdoby. To byla druhá překvapující deska z Brna.
Progres 2
            Ve druhé polovině roku 1977 zorganizoval Kluka  novou sestavu skupiny a ta již vystupovala pod názvem Progres 2. Skupinu tvořil Zdeněk Kluka na bicí a zpěv, Pavel Váně – kytara a zpěv, Pavel Pelc – baskytara a zpěv, Miloš Morávek – kytara a zpěv a Karel Horký – syntezátor. Tahle parta spolu s textařem Oskarem Manem a režisérem Petrem Scherhauferem vytvořili rockovou operu Dialog s vesmírem, na které se podíleli obrovským kusem práce i výtvarníci Boris Mysliveček, Václav Houf a Jan Dungel. Jako kameraman se ukázal v plném lesku Karel Slach. S tímto představením vystupovala kapela až do roku 1980.
V roce 1981 začala skupina vystupovat v novém obsazení. Odešel Pavel Váně a na jeho místo nastoupil Roman Dragoun. Skupina začala také pracovat s novým textařem – Vladimírem Čortem. Tento tým vytvořil další projekt – Třetí KNIHU džunglí. S tím to programem pak objížděli republiku do roku 1983. Tehdy skupinu opustili Dragoun a Morávkem. V nové obsazení se kromě Kluky a Pelce objevili Aleš Bajer (kytara a zpěv) a Peter Peteraj (kytara). A v této sestavě s Vladimírem Čortem a výtvarníky Vladimírem Ambrožem a Oldřichem Schillerem vznikl další projekt – Mozek.
V roce 1985 nahradil Peteraje Milan Nytra (klávesy). 
5. až 9. ledna 1987 byla skupina Progres 2 ve studiu Mozarteum a pro Supraphon natočila desku Změna! Deska vyšla v roce 1988.
Za dlouhou dobu existence prošla tvorba skupiny markantním stylovým vývojem. Personální změny byly více než časté. Z původního obsazení zůstal jen Zdeněk Kluka. V prvním období existence Progress Organisation se skupina orientovala pod vlivem některých vzorů, hlavně Vanilla Fudge, na rockovou hudbu využívající překvapivých změn a kontrastů, bránících posluchači v přijetí recepčních stereotypů.
LP Mauglí přinesla melodický rock jenž využíval zajímavých barevných kombinací. Při nahrávání použili sitár. Největší úspěch měl soubor s rockovou operou Dialog s vesmírem. Na singlech pak byly vydány skladby Píseň o jablku / Muzeum planety Země, Rozhovor s centrálním mozkem / Výkřik v Proxima Centauri. Koncipování vystoupení skupiny do podoby komponovaného audiovizuálního pořadu bylo na naší scéně novinkou. V hudební složce se projevila asimilace některých jazzrockových prvků. V rozsáhlých plochách bylo využito improvizace i prokomponovaných úseků. Ačkoli nepřinesla hudba Dialogu s vesmírem výraznější stylové výboje, ve spojení v vizuální složkou nepostrádala působivost.
Třetí kniha džunglí nedosáhla parametrů předcházejícího pořadu. Ani po hudební ani po textové stránce. Rozmělňování známých postupů se negativně projevilo zvláště ve studiové verzi celého projektu na LP. Tam nemohla pomoci vizuální část.
Mozek byl o poznání změněn. Hudební plochy se značně zkrátily. Celkový sound se projevil především ostináty, přesnou rytmikou a zvukovou syrovostí, což byl zřejmě vliv nastupující nové vlny. Také scénické ztvárnění pořadu se značně zjednodušilo.
Program Progres 2 představoval naprosté opuštění koncepce rockové opery a návrat k písničkovému programu.
Skupina natáčela v Československém rozhlase, Československé televizi a také v Polské televizi. Pro brněnské Divadlo na provázku natočila hudbu k několika inscenacím.  V roce 1988 proběhlo po republice velké turné, kterého se účastnili všichni bývalí i stávající členové Progress. Potom jsme o nich mnoho neslyšeli, ale hned v roce 1990 vydali LP Otrava krve. Na obálce byl „velmi vtipně“ udělaný J. S. Stalin a názvy skladeb mluví za vše: Pochod plášťů ve větru, Všichni se budeme mít, Tři dni boje či Požár věžní těže … a další
Skupina natočila desku v obsazení: Zdenek Kluka – bicí, zpěv, Milan Nytra-klávesy a zpěv, Pavla Dvořáčková – zpěv, Libor Dunovský – baskytara a Mirek ’Merryl’ Sova – kytara a zpěv. Potom zase o ní nebylo mnoho slyšet. Jak se dá zjistit díky internetu, skupina existuje a sporadicky koncertuje.
Její přínos pro československou rockovou scénu je nesporný. Od jejich prvního singlu u studentského Discantu posluchače překvapovali. A překvapovali hodně. Překvapovali Čechy, Slovensko i Polsko. O Moravě nemluvě.
Ještě nyní, v roce 2011, sporadicky vystoupí na významném rockovém festivalu v České republice.



Hudební ochutnávka


Diskografie:  
Progress Organisation
Klíč k poznání, Snow In My Shoes
Fortune Teller                                                                        1970, EP, Discant
The Progress Organisation                                               1 971, LP, Supraphon
Barnodaj                                                                             1971, LP, Supraphon – Artia

Progres 2 nebo Progres II
Roentgen 19:30 / V zajetí počítačů                                       1978, SP, Panton
Píseň o jablku / Muzeum planety Země                                1980, SP, Panton
Dialog s Vesmírem
Rozhovor s centrálním mozkem
Honička
Výkřik v Proxima centauri                                                    1980, EP, Panton
Dialog s Vesmírem                                                               1980, LP, Panton
Člověk stroj / Že tvých vlasů v ní se dotýkám                      1981, SP, Panton
Muž, který se podobá odvrácené straně měsíce /
                Neznámé nevpouštěj dál                                       1982, SP, Panton
Třetí kniha džunglí                                                           1982, 2 LP, Panton
Nech je být / Normální závist                                               1983, SP, Panton
The Third Book Of Jungle                                               1983, 2 LP, Panton
Kdo je tam / neznámý génius                                               1984, SP, Panton
Mozek                                                                                  1984, LP, Panton
Máš svůj den / Co se děje u Matěje                                     1985, SP, Panton
Už nemluv / Vrať se zpátky, léto mé                                   1986, SP, Panton
Změna !                                                                               1988, LP, Supraphon
Otrava krve                                                                         1990, LP, Panton
Třetí kniha džunglí                                                           1992, CD, Bob J Production
The Progress Organization – Barnodaj                         1993, CD, reedice – Monitor
Mauglí                                                                                 1993, CD, reedice-Monitor
Dialog s vesmírem                                                                1993 – Monitor, remasterovaný záznam koncertu z premiéry 27.2.197
Progres                                                                                   1993 – Monitor – CD – speciál k 25. výročí skupiny, (čtyři nově nahrané
                                                                                               skladby – „Píseň o jablku“ – unplugged, „Ptáčník“, „Mauglí“,
                                                                                               Planeta Hieronyma Bosche II“ – s textem)
Rockové balady                                                                 1993, Monitor, CD sampler, nová píseň „Mladé vdovy
Hudba                                                                                   1995, Popron – CD sampler „“ – unplugged live „Píseň o jablku“
Franta & Rudy                                                                    1997, FT Records, CD sampler „Franta & Rudy“, Rocky Mama – live,
                                                                                                              nevydaná skladba, spoluautorem textu je Franta Kocourek
Dialog s vesmírem                                                              1999 – Bonton, verze Panton 80 + 3 x bonus (SP „Píseň o jablku“,
                                                                                              Roentgen 19:30“, „Planeta Hieronyma Bosche II“ – verze 99)
Mozek + Změna                                                                    2000, Bonton, dvě CD

podle Miroslava Baláka 

Žádné komentáře:

Okomentovat