pondělí 20. dubna 2020

Proměny - Staří psi - Old Dogs


Proměny alias Staří psi
(1969 – 1985, 1995 do současnosti)
            Ve své době byla tato skupina z Holešova u Kroměříže místní hvězdou, která objížděla široké okolí. A vyhrávala po čajích, jak se tehdy zábavám říkalo.
            Jenže založení kapely lze jen obtížně zjistit. Postupně se formovala od roku 1967 ze studentů holešovského gymnasia pod vedením nadšence Zdenka Nováka. Brzy po prvních vystoupeních přišel kroměřížský Beat festival v zimě 1970 a z něj pozvání na předkolo celostátního festivalu do Jihlavy. Prvním klíčovým momentem byl příchod kytaristy Jindry Bačka, který v té době odcházel od hodně známých uherskohradišťských Bodláků. Snad ještě existuje nahrávka Brně
nského radia skladby Get Off My Cloud. Baček, známý svou rychlou rukou a inspirovaný Alvinem Lee z Ten Years After, prvně umožnil, aby se interpretovaly skladby tehdejší bluesové scény. Kapela uspěla i u svých prvních přehrávek. Dostali ihned ohodnocení 100 procent! Repertoár čerpal jednak z tvorby Ten Years After a potom z Johna Mayalla. Již v v tomto počátečním období se členové skupiny pokoušeli o  vlastní tvorbu. 
            Po odchodu Bačka do Prahy, v roce 1972, si Proměny našly nového kytaristu. Stal se jím Rosťa Golas, který stejně jako Baček byl vyhraněným interpretem jednoho vzoru – a jeho vzorem byl Ritchie Blackmore a to dalo repertoárový směr na dlouhé období. Skladby Deep Purple kapela zařazovala na playlist hned po tom, co se dostala k novému albu. Kapela přestala řešit vlastní repertoár a snažila se naprosto věrně interpretovat svůj vzor. Celkovému soundu napomohlo hodně to, že nový zpěvák Pavel Svoboda, dovedl dokonale napodobit Iana Gillana.
            V letech 1972 až 75 odehrály Proměny obrovské množství koncertů. Hrávali i po boku tehdejších významných profesionálních skupin. Jednou z nich byly brněnské Synkopy  61. V roce 1975 nabídli Svobodovi post zpěváka po odcházejícím Oldřichu Veselém. Ten tehdy odcházel do Modrého efektu Radima Hladíka. V Synkopách vydržel Svoboda jednu sezónu a pak se vrátil k Proměnám.
            V roce 1977 přišel do skupiny nový kytarista Luboš Juhaňák. Tím vznikla pevná trojice muzikantů , která se již nerozpojila: jsou to Novák, Svoboda a Juhaňák.

s John Lee Hookerem jr.
 
            V osmdesátých letech se Proměny trefili do hudebního vkusu posluchačů z hardrocku Deep Purple přešli k artrockovému repertoáru. A opět se zaměřili na jednen vzor. Tentokrát to byla kanadská Saga. Skupina se také rozrostla o dva syntezátory, na které hráli Zdenek Hromádka a Miroslav Goetlich. Hromádka přišel k Proměnám ze zlínského AG Fleku. Do roku 1984 skupina odehrála více než tisíc vystoupení. Vystupovali jako předkapela s Věrou Špinarovou, Pavlem Novákem z Přerova a nebo i východoněmecké skupiny Kreis. Skupina, jak se to v tehdejších letech běžně stávalo, dostala několikrát zákaz vystupování. Soudruzi občané si stěžovali na hlučnost koncertů, na výtržnosti fanoušků a také na to, že skupina zpívá anglicky. Všechny tyto nepříjemnosti, které se opakovaly několikrát způsobily to, že skupina přestala vystupovat a na dalších více než deset let přerušila činnost.
Staří psi
            V roce 1995 pořádali v Žopech Hanácký Woodstock. Žopy jsou vesnička hned vedle Holešova. Pro tuto akci se skupina Proměny opět sešla v původní sestavě. Návrat na pódia byl úspěšný. Skupina začala opět vystupovat. V názvu se objevil dovětek Staří psi. Po nějaké době nastoupil do skupiny kytarista Miroslav Sova.
            Sova je vyhlášený precizností a cílevědomostí. Jeho profesionální kariéra vyvrcholila, když byl členem brněnských Progres 2 a v roce 1990 točil se skupinou album Otrava krve. Staří psi se začali orientovat na klasické blues  a bluesrockový repertoár. Sovovy největšími vzory jsou Gary Moore a Walter Trout. Stylovost a virtuozita neunikla pozornosti promotérům a skupina, do té doby hrající hodně po bluesových festivalech a bluesových klubech, začala jezdit po republice jako předskokani hudebních legend, které koncertovaly v České republice. Komu se povedlo, aby šestkrát hráli s Ten Years After? A to nezůstalo jen u toho. Hráli s Yardbirds, Johne Lee Hookerem, Johnny Wintrem, Ericem Burdonem and Animals. Eric Burdon byl jimi tak nadšen, že jim napsal jednu skladbu! Jezdili s Nazareth Uriah Heep, polskými SBB. Koncertní činnost vyvrcholila v roce 2005 zájezdem za Atlantic do Chicaga. Tam si zahráli s kytaristou světové bluesové extratřídy Raubenem Fordem.
             V roce 2003 Staří psi nahráli v brněnském klubu na Staré pekárně své první album s elementárním názvem Staří psi. Po roce tam ještě s Českou televizí natočili čtyřiceti minutový pořad pro seriál Blues ze Staré pekárny. Další televizní záznam se skupinou natočila polská televize v Katovicích.
            U této skupiny jistě každého potěší, že z místní amatérské skupiny vyrostlo zcela profesionální těleso, i když i dnes hrají spíše pro radost než pro peníze.
Poslední sestava je: Zdeněk Novák - baskytara, Pavel Svoboda - zpěv, Miroslav „Meryl“ Sova - kytara, 
Lubomír Juhaňák - zpěv, kytara, Zdeněk Adamec - bicí a hosté František Slavík - trubka, Lukáš Moťka -   trombon, Zdeněk Marušák - saxofon


Diskografie:
Proměny - Staří psi
Midnight Blues Alive                                                                        5. 12. 2001, natočeno Na Staré pekárně, soukromé vydání
Blues ze staré pekárny č. 2
(Cold day In Hell, Midnight Blues, Story Of The Blues)           2003, Indies Records
               
podle informací JUDr. Zdenka Nováka zpracoval Prax54

Žádné komentáře:

Okomentovat