sobota 6. června 2020

Rogers Band


Rogers Band
Tato kapela je produktem Františka Ringo Čecha. Čech měl možnost hrát v doprovodné hudební skupině Černého divadla Jiřího Srnce na turné po Spojených státech amerických. Jenže v té době hrál v Olympicu. Obrovský strach z toho, že někdo ze závisti na něj napíše nějaký hanopis, aby nemohl vycestovat a pošle na policii, ho donutil k tomu, že nikomu nic neřekl. Prostě jednoho dne nepřišel na zkoušku do zkušebny Olympicu a tím zmizel. Kde Franta je se dověděli v Olympicu až tehdy, když byl s Černým divadlem za oceánem.
Po návratu se „slavný bubeník“ nemohl chvíli nikde uchytit. A to je ten pravý důvod, proč postavil na začátku roku 19767 „svou“ kapelu. Název skupiny odvodil od svých milovaných bubnů značky Rogers, které si přivez z USA.
Skupina to byla hvězdná. V té době se blýskala superhvězdami československé rockové  scény. Na kytaru hrál a zpíval Petr Kaplan. Se saxofonem byl ve skupině Míla Růžek a piano hrál Rudolf Rokl. Na baskytaru hrál a zároveň taky zpíval Ladislav Chvalkovský. Bicí ovládal a kapelníkoval Ringo. Ale další hvězdou byl i zpěvák Pavel Sedláček. Hráli materiál tak jak se líbil a jak ho prosazovali jednotliví členové skupiny. Vesměs to byl klasický rock ′n′ rollový materiál. Na počátku léta ale došle ke změnám.
Ve skupině Donald byl u bicích  Jiří Jirásek. A Jirásek byl ten George z George & Beatovens. V momentě, kdy Petr Novák začal reaktivovat George & Beatovens, dal Jirásek okamžitě v Donaldech výpověď. Kapela bez bubeníka existovat nemůže a žádný volný zrovna nebyl na dosah. Zbytek Donaldů oslovil aktivního Frantu Čecha a ten několik vystoupení Donaldů odbubnoval. Jenže bylo hodně brzy jasné, že to tak nemůže fungovat do nekonečna. Hřebíkem a poslední příčinou zániku skupiny byl odchod Vladimíra Kulhánka na vykonání základní vojenské prezenční dvouleté služby. Rogers Band pohltil zbytek Donaldů
A tak do skupiny přišli Pavel Černocký jako zpěvák, Zdeněk Juračka jako kytarista a Miloš Svoboda na doprovodnou kytaru.. Vznikl tak doslova rock & rollový big band. Na repertoáru byl rhythm & blues a rock & roll. Jenže hrát jen převzatý repertoár v té době již nestačilo. Československá televize se skupinou natočila několik písniček, které se možná vysílaly i více než jednou.  Také získali externí angažmá v divadle Semafor. Pro začátek to šlo, ale pro takové profíky to nedostatečné.
Rogers Band objížděl republiku a vyhrával nadšenému publiku. Vystoupili s blokem převzatých skladeb i na I. Československém beatovém festivalu v Praze. Jenže to byl propadák u publika i hudebních kritiků. Hlavně však neoslovili zástupce z vydavatelských firem. Po pravdě však musím připomenout, že tehdy tady byly jen dvě firmy. Státní podniky Supraphon a Panton. Na festivalu byly jiné hvězdy a s mnohem kvalitnějším a zajímavějším repertoárem. 
A tak skupina Rogers Band přestala se začátkem roku 1968 existovat. Hlavní osoba Rogers Bandu se ovšem neztratila. Okamžitě po rozpadu skupiny nastoupil angažmá v orchestru L. Rubeše a odcestoval na takzvané zahraniční angažmá. To byl obyčejné vyhrávání po rakouských či německých hospodách a tančírnách. Tam se hrálo osm hodin denně a v neděli to bývalo i deset hodin hraní. Byla to tvrdá makačka hudebních dělníků.
Roční existence Rogers Bandu v historii československého rocku nezanechala žádnou významnou stopu.


Diskografie:  po skupině nezůstaly žádné zvukové záznamy.

Podle Miroslava Baláka Prax67

Žádné komentáře:

Okomentovat