čtvrtek 25. června 2020

Salamadr a Ten Salamandr


Salamadr  a   Ten Salamandr
Na počátku listopadu 1966 byla ve Vsetíně založena big beatová skupina a již 19. listopadu měla premiéru v hudebním klubu MLOK. Na premiéře hráli ještě beze jména. Chvíli na to si dali název Melody onany Boys a posléze mění název na Les Miserables. Tento název jim však vydržel jen do 6. února roku 1967 kdy si dali název Salamandr.

            Ze Salamandra se stal jeden z nejúspěšnějších big beatových souborů. Jejich prapůvodní složení bylo:
Jiří Zajíc – doprovodná kytara, zpěv, texty, Vlastimil Vlček – bass, sólová kytara, Vladimír Bašalík – bass, Jan „Masťa“ Korvet – bicí, sólová kytara a Zdeněk Vaculík – sólová kytara.
            Repertoár skupiny byl klasický pro tehdejší dobu. Převzaté skladby od Beatles, Bee Gees, Who a Hendrixe. Dělali ale i vlastní skladby! Hráli kytarový big beat, jak se tehdy říkalo. Byla to na tehdejší dobu rocková kapela par excellence. Byla to vsetínská první liga.
            Asi na jaře 1967 odchází  Vladimír Bašalík a skupina si mění název na Ten Salamandr. Obsazení se mění na sestavu:
Zdeněk Vaculík – sólová kytara, Jiří Zajíc – doprovodná kytara, Vlastimil Vlček – basová kytara, Jan Machač – housle, Eduard Machač – violoncello, Pavel Kuráň – vibrafon, bastrumpeta a Jan Korvet – bicí.
             Se skupinou průběžně jako hosté vystupovali i Jaroslav Wintr (saxophon a flétna), Alois Holiš  (piano, varhany ) a Radek Smilek (trombon). Kapela koncertovala a vyhrávala, jak jen to šlo. Vystupovali v pořadech hudebního klubu MLOK a hráli na kdejaké tancovačce kolem Valašského Meziříčí. Rok 1967 se změnil na rok 1968 a  povolávací rozkaz na vojnu dostal Zdeněk Vaculík. Jeho odchodem začínají ve skupině hádky o tom, jaký repertoár se bude hrát. Kuráň, Zajíc a bratři Machatové chtěli hrát takzvaný silent beat a tak ze skupiny odešel baskytarista Vlastimil Vlček.
Odešel do skupiny Faunus. Skupina hrála dál, jenže museli vyklidit z nějakých organizačních důvodů zkušebnu a měli se přestěhovat do místnosti skladu. To byla poslední kapka a skupina 28. června 1968 vystoupila naposledy. Nutné je ještě poznamenat, že členové skupiny Ten Samandr měli hlavní zásluhu na tom, že ve Vsetíně vznikl M-klub. A to byl z dlouhodobého hlediska velmi významný počin.
             V roce 2001 se podařilo Jiřímu Zajícovi a inženýrům Michalíkovi a Kohoutovi z  AV Studio Poličná dát na CD  čtrnáct nahrávek z roku 1968. Vybrali skladby Kinks, Bee Gees, Rolling Stones, Dave Clark Five a Flamenga. Z repertoáru Flamenga  to samozřejmě jsou Tak vyber si palác a Náhrobní kámen. Od Kinks jsou na CD Sunny Afternoon a Tired Of Waiting For You.
Musím poznamenat, že si, bohužel, nevpomínám po letech, kde jsem nahrávky získal a tak se do Poličné u Vsetína omlouvám. Možná jsem informace získal od Erwina Hrusky. Už nevím.
Album vydalo AV Studio v Poličné. Nahrávky pochází od Ing. Jindřicha Michalíka, Ing. Vladimíra Kohouta a Jiřího Zajíce.




© by Prax58

Žádné komentáře:

Okomentovat