neděle 19. července 2020

Aleš Sigmund


Aleš Sigmund

Bylo to 23. dubna 1944, když se narodil v Hrotovicích a na Třebíčsku Aleš Sigmund. Tento kytarista a skladatel začínal, jako mnoho podobných kluků, chozením do houslí na Lidové škole umění. Ovšem ve svých dvanácti letech, v roce 1958 se přeorientoval na kytaru! Po střední škole navštěvoval vysokou školu, ale nedokončil ji neboť byl převelice aktivním v ″nejrůznějších hudebních skupinách s nejrůznějším hudebním zaměřením″.
I když byl na vojně, přesto měl skupinu a když se vrátil z vojny spojil se Hanou  a Petrem Ulrychovými. Hrál na kytaru, skládal i aranžoval. Když došlo k rozkolu s Ulrychovými ve Vulkánu, spolupracoval intenzivně se sestrami Marthou a Tenou Elefteriadu. Pro tyto dvě krásné a krásně zpívající řecké kočky napsal na sedmdesát skladeb! 
Spolupráce s Vulkánem, Atlantisem a sestrami Elefteriadu trvala až do roku 1975. Mezitím Sigmund stačil napsat další skladby, které hrál i Orchestr Gustava Broma a orchestr Studio Brno.
V roce 1970 natočila Skupina Aleše Sigmunda pro Československý rozhlas v Brně skladbu Zpívej tu píseň kouzelnou. Nazpívala ji Martha a Tena a Bob Frídl. V témže roce vydal Panton i další singl se dvěmi skladbami. Ve skladbě Píseň pro vás doprovázela Marthu a Tenu Skupina Aleše Sigmunda. Na B straně Marthu a Tenu doprovázel v písničce Bouře Vulkán. V obou skupinách byl kytarista Sigmund. Složení Orchestru Aleše Sigmunda bylo:
Zdeněk Kluka – bicí, Emanuel Sideridis – baskytara, Aleš Sigmund – klávesy, Jan Sochor – klávesy a Pavel Váně – kytara.
Již z tohoto složení je jasné, jak to v Brně šlapalo. Jeden muzikant zachraňoval druhého. V květnu 1971 natočili Martha, Tena a Emanuel Sideridis československý hit Sulejmon z pera Neil Diamonda. Tady jsme opět mohli slyšet neuvěřitelný hlas. Se skupinou Albatros byl slyšet na nahrávce Čtyři kostky cukru v kávě. Na konci roku pak ″Skupina A. S.″ vydala další singl u Pantonu. Byly na skladby Talisman a Půlnoc je pro mne ránem. Složení skupiny bylo: Aleš Sigmund – kytara, buzuki a cimbál, Pavel Váně – kytara, Emanuel Sideridis – baskytara a Ladislav Tuhý – bicí. V roce 1970 vyšlo u Pantonu album Dál než slunce vstává. Deska byla zřejmě natáčena 31. srpna 1970 ve studiu Československého rozhlasu v Brně. Ve studiu tehdy byli: Zdeněk Kluka – bicí a zpěv, Jan Sochor – varhany, piáno, kytara a zpěv, Emanuel Sideridis – kytara a zpěv, Aleš Sigmund – kytara, cimbál, perkuse a zpěv, Ivo Křižan – kytara, Petr Ulrych – perkuse a zpěv, Miroslav Rychnovský – pikola, Radoslav Muselík – hoboj, Arthur Pavlíček, Jaromír Hnilička, Pavel Göpfert, Mojmír Bártek  – trumpeta a Josef Audes – barytonsaxofon. Sestava muzikantů byla přímo hvězdná. Však také album bylo velice kladně přijato kritikou i posluchači. Nevím zda před vydáním alba a nebo až po vydání vyšel opět u Pantonu singl se skladbami Dál než slunce vstává a Svatojánská pouť. 
            V roce 1975 získal místo redaktora v Pantonu. Stal se tam redaktorem gramofonové edice populární hudby. Vydržel to deset let a potom šel znovu na volnou nohu od roku 1985.
            Do rocku toho už mnoho nedělá, ale s kterou si hraje stále. Jeho přínos pro brněnskou rockovou scénu je nepominutelný a zvláště jeho geniální nápad s elektrifikovaným cimbálem je nezapomenutelný.
Aleš Sigmund zahynul při autonehodě u 7. listopadu 2018 u Klučenic.

Dikografie:  https://www.discogs.com/artist/1464296-Vulk%C3%A1n
                    https://www.discogs.com/artist/983918-Ale%C5%A1-Sigmund

Hudební ochutnávky.   Nahrávky se skupinou Vulkán najdete v archivu skupiny.


© by  Ing. Stanislav Titzl a doplnil Prax66



Žádné komentáře:

Okomentovat