sobota 18. července 2020

Jiří Schelinger, Shut Up a nebo Skupina F. R. Čecha


Jiří Schelinger a
Shut Up a nebo          
Skupina F. R. Čecha
                Tuto skupinu si postavil František Ringo Čech na podzim roku 1968. Byl to především orchestr pro divadlo Semafor. Jeho šéfem, textařem a bubeníkem byl samozřejmě Franta Čech. Na baskytaru hrál jeho bratr Svatopluk Čech. Kytary hráli dva členové slavných Komet Jan Reiner a Jiří Kaleš. Na klávesy hrál a zpíval Miloš Nop. Toho později nahradil Zdeněk Merta. Repertoár byl převelice různorodý. Přímo směska všeho z pop music. Ale to je asi úděl většiny divadelních souborů. Na repertoáru měli písnička od Toma Jonese po Tremeloes. Texty psal Jiří Grossmann a František Čech.
Na druhou stranu je nutno říci, že mimo divadlo doprovázeli zpěvačku Milušku Voborníkovou a také Pavla Bobka. A zvláště s Bobkem produkovali velice slušný country rock. Ale to bylo zřejmě tím, že si Pavel Bobek Ringa usměrnil a nedal si vrtat do svého repertoáru. To se později mladému Jiřímu Kornovi velice nevyplatilo. Se Shut Up natočil několik SP a EP, ale kvalitou nahrávky příliš nevynikly. To byl zřejmě důvod Kornova odchodu ze Shut Up. Další z řady zpěváků, které Shut Up doprovázeli byl Jiří Helekal. To, co natočil do černého vinylu, s big beatem mnoho společného nemělo. V létě roku 1971 skupina divadlo opustila a vydala se vlastní cestou. Jako zpěvák a kytarista byl ve skupině nový člen – Petr Rezek. Ten nahrával jednoduché a veselé písničky pro dětské publikum.
            To vše se postupně změnilo k lepšímu v roce 1972.  Tehdy musel Čech změnit název Shut Up na Skupina F. R. Čecha. Největší změna nastala v roce 1974, kdy byl do skupiny angažován, jako zpěvák, Jiří Schelinger.
            Před Jirkou Schelingerem byl v angažmá Viktor Sodoma. Jenže v tomto období se pokoušeli dostat do medií a na desky tím, že hráli bubblegum music. Převzaté skladby přetextoval František Čech. Texty byly dětsky infantilně humorné, ale tehdy se z nich staly hity! Byly to písničky Parní stroj, Trpaslíci trávou jdou, Vodotěsná ponorka, Žárlivý kakadu. Sice bylo s podivem, že rhythm & bluesový shouter Viktor Sodoma zpívá takové dětské říkánky, ale proti gustu …. Ale však to znáte, ne? Ovšem připomínám, že tehdy, začátkem sedmdesátých let, měli rockeři díky komunistům krutý život. Zákazy anglických názvů kapel, zákaz anglického zpívání, do televize mohli jen ti bez dlouhých vlasů, etc… To je důvod, že se Čechův úhybný manévr dá pochopit a nemůže se tvrdě odsoudit pro, co dělal. Přežil a možná s větší ctí, než třeba šéf Olympicu.

Jiří Schelinger
            Tento legendární zpěvák a pro straší generaci přímo kultovní zpěvák se narodil 6. března 1951 v Praze. Vyučil se instalatérem, ale protože se narodil v rodině učitele hudby, měl k ní velice blízko a tak zahučel rovnou do rockové muziky a zda dělal vůbec instalatéra, nevím. Jeho první skupinou byli Nothing But Nothing. Potom zpíval s několika kavárenskými soubory. Posledním z nich byli Happy Five v kavárně Valdek. Bylo to dáno snad již barvou jeho hlasu a rozsahem, který měl, že zpíval rhythm & blues a soul takových gigantů, jakými byli Ray Charles, James Brown a nebo Otis Redding. Karel Šíp Schelingera dostal do skupiny Faraon, se kterou nahrál v roce 1973 popové skladby Dráty pletací a René,já a Rudolf. To byly veselé popěvky, jež s hudbou černých vzorů neměly mnoho společného. Závažnou, a jak se ukázalo, píseň písní pro Schelingerovu budoucnost, byla pomalá písnička Holubí dům. Ta ho udělala.
            Od roku 1974 nastoupil Schelinger do angažmá u F.R.Čecha. Na repertoáru byly skladby Black Sabbath, Garyho Glittera, Status Quo nebo Deep Purple a dalších světových rockových jedniček z oblasti hard rocku. Vlastní skladby Schelingera i Čecha také. Skupina F. R. Čecha byla dobře zavedená mašina pro Supraphon a tak i Jirkou vycházely singlíky.
            V roce 1975 natočil se skupinou své první LP. Jmenovalo se Nemám hlas jako zvon.  Ve skupině tehdy hráli: Olda Říha (kytara), Miloš Nop (klávesy), Jindřich Vobořil (baskytara), Petr Pechman (baskytara), Jiří Jirásek (bicí) a Franta Čech (percussion) a Josef Kůstka (baskytara) a Petr Kalandra (harmonika). Takže obsazení bylo super, ale výběr skladeb nebyl ten pravý. Možná že v tom měla prsty dramaturgie vydavatele, neboť tehdy se zakazovalo a přikazovalo velmi lehce. Ale to je nyní trochu spekulace. LP nedopadlo právě nejlépe. Neukázaly se Schelingerovy výborné pěvecké kvality. Přesto na koncertech byla nálada fantastická. Ringo se tehdy bubnování přestal věnovat a jeho hlavní náplní práce bylo konferování, psaní textů a organizace kolem skupiny. Kapela hrála na jedničku, Jirka zpíval česky i anglicky světové rockové hity a spokojenost byla veliká, neboť bylo vidět a slyšet, že kapela je ve vynikající formě. Sály byly nabity. Skladby z vlastní dílny byly přijímány velice kladně. Tehdy se proslýchalo, že Ringo Čech to dělá tak, že napíše nějaké srandistické texty na parádní muziku, na desky v Supraphonu to protlačí, ale na koncertech se zpívá anglicky. Snad to tak bylo. Rozhodně Ringo směřoval, a dařilo se mu to, dostat Jirku Schelingera na výsluní a na špičku československé hudební scény. Koncem sedmdesátých let byl nejpopulárnějším hardrockovým zpěvákem. Jeho syrový hlas byl zcela specifický a nenapodobitelný. V roce 1977 přibyla do kapely  Helena Maršálková, jež zpívala i s Jirkou Schelingerem. Třeba Moje krev neklidná, Sloní bugy. 
            Po prvním albu se Čech i se Schelingerem začali intenzivně pracovat na ryze vlastním repertoáru. Z autorské dvojice Schelinger – Čech vypadly tituly – Jahody mražený, Kartágo, Lupič Willy, Nám se líbí a další ′perly′.  Jenže tehdy se z nich staly hity. Humorné texty přecházející do recese a charakteristický hlas Jiřího Schelingera – to bylo to pravé. A protože Čech byl dobrý manager, skupina jela na turné na ′rejžovačku′ do Svazu (do Svazu sovětských socialistických republik) na devítidenní turné. Jenže v témže roce jela skupina do Polska, kde dělala předkapelu anglickým Smokie!

Diskografie Singly:
1973  Holubí dům / René, já a Rudolf                                                         Faraon
          Boty děravý / Dráty pletací                                                                Faraon
1974  Sim sala bim / Formule                                                                      Skupina F.Čecha
           Tak ať                                                                                                     
           Proč potápěč pláče / Jabloňový list                                                   
1975  Matko má, nedovol / Co je to mezi námi
           Tornádo / Dělám hú
           Jsem svítání / Já to vím
           Jedu s Čedokem
1976  Šípková Růženka / Sníh a mráz
           Já se mám / Léto s tebou
           Trambus / Zpověď
           Evženie / Ptají se lidé
           Moudrý strýček Véna / Švihák lázeňský
1977  Znáš ten dům / Lidé jako my
           Holka bláhová
           Tréma / Praví muži zkušení
           Což takhle dát si špenát / Závodník
           Sloní bugy / Krev neklidná                                                               a Helena Maršálková
1978 Tvůj první velký kluk jsem já
           Hop a je tu lidoop / Kolem mne je lidí
1979  Už mě nelíbej / Znám 1000 důvodů / Tak ahoj, mini / Neskutečná
           Nám se líbí / Už není pro mě k mání
1980  Jahody mražený / Jsem prý blázen jen
          Létáme Franta – já, létáme oba dva / Což to není krásné                   a František Ringo Čech
1981  I Love You, Mädchen krásné                                                              a František Ringo Čech
          Holubí dům / Ona se brání / Paní v černém / Jsi prostě nejlepší         a Karel Černoch, Karel Kahovec, Lešek                                                                                                                                                    Semelka  
          Lupič Willy / Co dělá Indián                                                               a František Ringo Čech
          Alchymista / Sen
1983 Sestra má mě hýčká / Díky za všechno, mámo má
Diskografie albová:
s použitím materiálů Miroslava Baláka Prax53


Žádné komentáře:

Okomentovat