sobota 18. července 2020

The Sextons


The Sextons
            Na začátku šedesátých let vznikla na hradeckém gymnáziu, tehdy jediném a nebylo gymnázium ale Jedenáctiletá všeobecně vzdělávací škola, skupina, která se zhlédla ve skladbách anglických The Shadows. Po delší době hledání vhodných prostor ke zkoušení se dostali, kolem roku 1965, pod správu  Krajského domu pionýrů a mládeže. Skupina zkoušela sice ve stísněných prostorách, ale paní Marta Svobodová-Kolesová a vynikající atmosféra při pravidelných pátečních vystoupeních pro veřejnost, skupinu udrželo při životě.  Z malého Klubu mladých se stalo kultovní místo hradeckých bigbeatů.

            Ve skupině postupně hrálo více hudebníků a zpěvaček a zpěváků. Ve skupině Sextons hráli a zpívali: Zdeněk Přidal – piano, ionica, zpěv, Jiří Švehlík – kytara, Josef Skořepa – kytara, Jan Sommer – baskytara, Jan Schejbal – bicí, Vratislav Ženatý – saxophone a zpěv, Zdeněk „Pišta“ Král – zpěv, Zora Čechová – zpěv, Zdeněk Navrátil – kytara, a zpěv, Jaroslav Semerák – zpěv, Jiří Mareček – bicí, Luděk Hubka – zvuk.
            Od roku 1966 jsou v archivu hradeckého rozhlasu dvě nahrávky skupiny Sextons. Obě jsou to instrumentálky. Jedna je v hudební ukázce.
            Skupina hojně objížděla východočeská města a městečka a pilně vyhrávala. Snad jsou ještě pamětníci v Třebechovicích pod Orebem, Náchodě, v Kostelci nad Orlicí či v Peci pod Sněžkou.
            Na jaře roku 1967 odešli ze skupiny Jan Schejbala,  Zdeněk Navrátil a Zdeněk Přidala a postavili si novou skupinu The Mavis. To byl ovšem konec The Sextons. Ještě sice půlroku pokračovali v koncertování, ale když musel na vojnu Jiří Švehlík, byl to konec skupiny.
            Pamětníci říkají, že The Sextons byli nejlepší hradeckou skupinou.
Snad, protože to můžeme posoudit jen z jediné dochované nahrávky. 


Hudební archiv:      Syncom
podle Pavla Sondy Prax58

Žádné komentáře:

Okomentovat