pátek 28. srpna 2020

Ferdinand Uher

 Ferdinand Uher

     Ferdinand Uher je rock & rollovou managerskou legendou. Nejenže pracoval v zázemí Transitu a Micky Volka, krále československého rock & rollu, ale pokračoval s B Komplexem a po roce 1989 i s Cadillacem a Pavlem Sedláčkem. To mu nestačilo, Ferda Uher pokračoval se znovu objeveným Mefistem a dívčí rock & rollovou skupinou The Aples.

            Rockovou historii netvořili a netvoří jen hudebníci či zpěvačky a zpěváci. Rockovou historii tvořily také spousty, před diváky ukrytých a neviditelných, zvukařů, osvětlovačů, krejčích i textařů i choreografů a managerů. Dobrý manager a nebo managerka – to byla polovina úspěchu. Jedním z nich byl i Ferdinand Uher.

            Tento nenápadný sekáč, který kouřil jen americké cigarety značky Marlboro a nebo Camel (i když jen osm za den) byl tím mužem v pozadí. Byl tím, který hnal věci kupředu.

Pracoval jako „střední zdravotní personál“ v pražské nemocnici  Na Bulovce. Již od roku 1961 poslouchal hudbu, která jej oslovila, a tou byl rock & roll.          

             Byl to on, který zakládal skupinu B Komplex, do které dostal svého kamaráda Michaela Volka. Miki do skupiny přivedl i svéko komplice, rock & rollového pianistu Vladěnu Bezděka. V B Komplexu hráli Richard Mareš (sólová kytara, zpěv), Zbyněk Oliva (doprovodná kytara), Viktor Aster (basová kytara) a Imran Zangi (bicí a bonga). Zpívala Daniela Nováková (později Marešová).  Jestli vás zarazilo příjmení Aster, pak asi ne konotace na cigarety Astor, ale spíše na příjmení herečky Jitky Asterové – a opravdu, je to její bratr. Po roce 1989 již působí jen jako lékař.                                                                                   Po neshodách s Volkem Uher společně s Novákovou a Marešem založili skupinu Gram, která měla docela podobný rockový a rock & rollový repertoár. Do Gramu Ferdinand Uher na místě zpěváka dostal jednu z dalších legend česoslovenského rock & rollu. Byl to Pavel Sedláček. Uher fungoval jako manager i jako osvětlovač se skupinou až do roku 1990, kdy musel téměř všeho nechat ze zdravotních důvodů. Skupina Gram po roce 1989 se přejmenovala na Cadillac, která existuje ještě v roce 2010 a stále koncertuje.

            Ferdinand Uher, i přes svůj zdravotní handicap pracuje stále na rozkvětu rock & rollu. Managoval dívčí rock & rollovou skupinu The Aples a podílí se na vydávání nahrávek znovuobnovené skupiny Mefisto.

prax58

Žádné komentáře:

Okomentovat