pondělí 24. srpna 2020

Ivan Štrpka

 Ivan Štrpka

Tento muž mnoha povolání, byl od roku 1974 osobním textařem  Dezidera ′Deža′ Ursinyho. A co udělali, to byly vrcholy československého rocku. A dodneška nejsou překonány.

Ivan Štrpka se narodil 30. června 1944 v Hlohovci. Vystudoval Jedenáctiletou střední školu v Seredi. Po maturitě pracoval tři roky u Geologického průzkumu v Žilině. Od roku 1963 až do roku 1969 studoval španělštinu a slovenštinu na Filosofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě. Od roku 1970 nastalo dlouhé období, kdy pracoval jako redaktor ve vydavatelstvích Slovenský spisovateľ, Tatran. Potom pracoval jako dramaturg, šéf dramaturg a zástupce šéfredaktora v Československé televizi v Bratislavě. Od roku 1986 pak pracoval v časopise Mladé rozlety.

Ivan Štrpka se původně věnoval jen básnické tvorbě. Příležitostně překládal. Vše se změnilo v roce 1974, kdy začal spolupracovat s Dežom Ursinym. Společně udělali sedm alb. Texty Ivana měly velmi vysokou hodnotu. Můžeme o nich říci, že je to rocková poezie. Žádná středoškolská či učňovská textařská cvičení. Julius Kinček charakterizoval Štrpkovy texty takto:

„Štrpka ve svých textech zobrazuje prostřednictvím koncentrovaného metaforického vyjadřování se bohatý pocitový a zážitkový  svět zralého člověka současnosti. Vyhýbá se agresivnímu extrovertnímu formulování názorů a postojů, typickému pro rokovou hudbu; upřednostňuje formu zamyšlení se, úvahy či meditace nad stavem a výrazem jistých věcí, pocitů a myšlenek. Většina jeho textů má reflexivní charakter. …. V pozdější tvorbě se objevují přesahy k všeobecnějším a obecněji postaveným problémům. Podobně jako ve své poezii i v textech spojuje Štrpka stupňovanou imaginativnost  s poměrně abstraktní pojmovostí.“

 Z této ukázky precizní charakteristiky je již jasné. Proč spolupracoval dlouhá léta s Ursinym. Výrazová a rytmická charakteristika jeho básní i textů naprosto dokonale vyhovovala a vlastně korespondovala se zvláštním a originálním hudebním stylem Ursinyho. Ursiny psal hudbu na hotové básně a texty Ivana Štrpky a můžeme říci, že je vlastně dotvářel, že je publiku tlumočil.


Všechny alba, která s Ursinym udělal, patří k vrcholům a nejvýznamnějším opusům československé rockové historie.





Podle Julia Kinčeka

Diskografie: https://www.discogs.com/artist/1585957-Ivan-%C5%A0trpka

Informace: https://cs.wikipedia.org/wiki/Ivan_%C5%A0trpka

nahrávky lze získat na https://www.supraphonline.cz/vyhledavani?q=ivan%20%C5%A1trpka

Hudební ochutnávky

Žádné komentáře:

Okomentovat