pátek 28. srpna 2020

Jaromír Tůma

 Jaromír Tůma

            Publicista a producent se narodil 26.dubna 1946 v Mělníku. Nebo snad ″na Mělníku?″ Jako kluk se učil na housle a piano a vedl školní orchestr!

            V polovině 60. let se přestěhoval do Prahy a začal publikovat v Melodii, kde také vedl rubriky. Byly to ABC pop music, Co, kdy, kde, jak se hraje a rubriku Co se kde hraje a zpívá. Z jeho nejvýznamnějších článků z Melodie musíme jmenovat především Protest, Přívoz přes Mersey aneb Liverpool před dvaceti lety, San Francisco v záři psychedelických světel, Kopou si hudebníci hrob? aneb móda zvaná „disco“, Psychedelic a pop avantgarda, Rock & roll pod závojem času … Tůma se rovným dílem zabýval zahraniční i domácí rockovou scénou. Jako producent se podílel na deskách Marie Rottrové, Olympicu, Daniela Fikejze a Combo FH.

            Působil od roku 1975 i v Československém rozhlase v pořadech Komu, čemu tleská svět a také Rockové noviny. Spolupracoval i na pořadu Větrník a od roku 1985 externě spolupracoval s Mikrofórem.

            Pro časopis Mladý svět vedl pravidelnou rubriku Echo.

            V Pantonu mu vydali knihu Čtyři hrají rock. Kniha je o Olympicu.

            Aby přežil, pracoval jako disc-jockey. Dělal je poslechové i taneční a práci disc–jockeye zúročil v publikaci ABC diskotéky. Jako spousta dalších i on se podílel na spolupráci s tehdejší komunistickou organizací SSM (Socialistický svaz mládeže). Napsal pro ně Návrh postupu  při řešení problematiky rockové hudby orgány a organizacemi SSM v ČSR. Dnes se tomu smějeme, ale tehdy to zachránilo alespoň některé kapely od průšvihů a průserů.

            Po roce 1989 se zapojil intenzivně do práce pro Český hudební slovník pro Ústav hudební vědy  Filosofické fakulty Masarykovy university v Brně. Pro slovník napsal spoustu hesel.

Jitka Švarcová, kráceno

Žádné komentáře:

Okomentovat