pátek 21. srpna 2020

Jozef Dodo Šošoka

 Jozef Dodo Šošoka

 

                Jozef Šošoka je snad stále ještě bubeníkem. Narodil se 16. března 1943 v obci Hronské Kosihy. To je v okrese Levice. V roce 1959 maturoval na gymnasiu v Komárně a potom studoval Pedagogickou fakultu v Nitře. Roku 1964 se z něj stal promovaný pedagog.

            Již v průběhu studií vedl amatérskou jazzovou skupinu se kterou účinkoval na jazzových nedělních odpoledních v nitranském hotelu Tatra. V letech 1962 až 1963 měl jazzové trio. Piano hrál Viktor Zapner a kontrabas Tibor Platzner. V třiašedesátém roce byli oceněni prvním místem v soutěži Lidové tvořivosti mládeže a od té doby dostali příležitost k nahrávání. Nahrávali v pro Československý rozhlas i Československou televizi.

            Jenže ještě v roce 1963 Šošoka začal hrát v bratislavské skupině Istropolitana. Touto skupinou prošli věhlasní jazzmeni. Byli to na příklad tenorsaxofonista Dušan Húščava, trombonista Ervín Padušitzky, trumpetista Ľudovít  Horský, pianisté Fedor Medek a S. Sulkovský a spousta dalších.

            Ovšem nejslavnější Šošokovou dobou byla doba, kdy bubnoval ve skupině The Buttons. Skupina vznikla v listopadu 1965. Hlavní šéfové Milo Pavelka a Dodo Šuhajda ale spolu hráli již od března 1964, kdy se setkali v bratislavské  skupině The Strangers. Zkoušeli po bytech a po sklepích  a rychle se k nim přidali další kamarádi. O The Buttons si přečtětě v heslu The Buttons. (Hudební ukázka – Gombíky medzi kameňmi.)

            V roce 1966 Dodo do Bratislavy a tam hrál dvě sezóny se skupinou  Combo 4. S Combem udělali několik nahrávek pro Československý rozhlas v Bratislave.

            V roce 1967 se stal zakládajícím členem skupiny The Gentlemen. Její vznik a existence měla obrovský vliv na vznik dalších slovenských skupin. Měli velikou oblibu mezi mládeží té doby. Tehdejší obsazení The Gentlemen bylo: Štefan Farkaš – fagot, varhany, Marián Oberth – kytara, altsaxofon, Ľudovít Nosko – baskytara, zpěv a Dodo Šošoka – bicí.

            Gentlemeni vystupovali na československých mládežnických hudebních soutěžích. Více než důležité bylo jejich 1. místo na studentské Universiádě v Českých Budějovicích v roce 1968. Tehdy to českým big beatovým skupinám pěkně natřeli. Slavné Synkopy 61 zůstaly za nimi.

            Jenže Dodo vzal tehdy kšeft do skupiny Braňo Hronca na jednu sezónu a zmizel v západoevropských barech a tančírnách. To byl ovšem super kšeft. Skromní muzikanti z komunistického Československa si vydělali neuvěřitelné peníze. A Dodo si hlavně vydělal na další soupravu a ještě měl vyděláno pro rodinu na „blahobytné“ živobytí.

            V sezóně roku 1969 se opět vrátil do Gentlemanů. V listopadu se konal v Bratislavě Slovenský beatový festival a tam posbírali Gentlemeni spousty cen. Především to bylo 1. místo v soutěži skupin a potom vyhlášení nejlepšího bubeníka festivalu a tím byl Dodo Šošoka! Tou dobou dorazila husákovská komunistická normalizace (laskavě si přečtěte Orwellovu knihu „1984“) i na jeho rodné Slovensko a celá skupina odjela vyhrávat do zahraničí. Do kapitalistického zahraničí. The Gentlemen hráli v Německé spolkové republice, Rakouské republice, Švýcarsku. A potom jeli do Egypta, Iránu, Libanonu i Sýrie. Pro bubeníka Doda to byl veliký přínos neboť se při tomto dlouholetém výletu seznámil nejen s kulturou  Egypta a muslimů, ale hlavně jako hlava otevřená vstřebával východní hudbu a rytmy.

            Profesionál Šošoka využil zkušeností hudebních i profesionálních k tomu, aby přežil v socialistickém státě, jakým byla Československá socialistická republika. Když se z existenčních důvodů rozpadla skupina The Gentleman, přešel téměř plynule Dodo do skupiny klavíristy Ivana Kači a  odjel opět hrát do Káhiry v Egyptě. Měli tam angažmá v hotelu Sheraton na pět měsíců. Tehdy tam s nimi zpívala zpěvačka Barbora Lišková. Ta se po návrtu do republiky snažila uplatnit na československé hudební scéně, ale nepovedlo se jí to. Zmizela. Dnes již víme, že za tím stáli komunističtí funkcionáři v kulturních zařízeních. Nemohl vyniknout nikdo, kdo pracoval na „Západě“.

            Dodo byl potom najmut do skupiny, která doprovázela, později úspěšnou zpěvačku, Evu Kostolányovou. Ta sice byla na vydaných deskách prezentována jako popová zpěvačka, ale zpívala šanson i jazzové standardy.

            Od roku 1977 byl Dodo Šošoka zaměstnán jako hudební režisér Československé televize v Bratislavě. A od této doby je Dodo Šošoka aktivním bubeníkem v jazzovém kvartetu Laco Gerharta, do kotlů bouchal i pro Slovenský jazzový kvintet. S Gerhardtem účinkoval na  několika Bratislavských jazzových dnech, Mezinárodních jazzových dnech v Praze. To bylo v letech 1980 až 1981. Potom  hrával jako jazzový bubeník se skupinami v Německé spolkové republice. To byla svoboda i peníze.

Hudební ochutnávky

zpracoval Prax53

Žádné komentáře:

Okomentovat