neděle 9. srpna 2020

Ladislav ’Agnes’ Snopko

 

Ladislav ’Agnes’ Snopko

      V Košicích se narodil 9. prosince 1949 Ladislav Snopko. Vystudoval archeologii a jako promovaný filosof pracoval od roku 1976 jako archeolog na Městské správě památek v Bratislavě. Snopko již v průběhu studií byl organizačním vedoucím nejrůznějších avantgardních seskupení.

            V roce 1976 Snopko připravil a realizoval v Pezinku Koncert mladosti. Na tomto dvanáctihodinovém maratónu vystupovali skupiny rockové, jazzové i folkové. Koncert se povedlo zopakovat ještě další rok, ale potom, jako již tolikrát, zasáhla komunistická moc.

            Snopko byl ale neúnavný a připravil v Bratislavě další akce. Především to bylo Blues na Dunaji. Tento festival se udržel do dneška od roku 1980! Další festivaly, které přežily až do dnešních dnů jsou Folkfórum a Gitariáda. Připravil i jiné akce, které vždy spojil s hudbou. Dotyky a spojenia, kde se setkaly osobnosti z různých hudebních oblastí. Archeologické pamiatky a súčasnosť – v roce 1982 a 1986 byly dva koncerty zaměřeny na hudební interpretaci znaků výzdoby pravěkých nádob.

            Krom všech těchto organizačních aktivit stačil ještě Snopko ještě recenzovat pro slovenské časopisy a deníky  rockové a nebo jazzové koncerty.

            Po roce 1989 se stal politicky činným a dokonce byl ministrem kultury Slovenské republiky.

© by Igor Wasserberger

Žádné komentáře:

Okomentovat