neděle 23. srpna 2020

Ladislav Štaidl

 Ladislav Štaidl

10. března 1945 se narodil ve Stříbrné Skalici v okrese Kolín kytarista, zpěvák, pianista, skladatel a aranžér Ladislav Štaidl. Od dětství se učil na piano v soukromé hudební škole Františka Kubelíka. Později studoval dirigování u Milivoje Uzelace. Bylo to jen dva roky v letech 1972 až 74.

Již na střední škole, bylo to gymnázium v Londýnské ulici v Praze, hrál postupně ve stěžejních skupinách rockové historie. Především hrál v Crazy Boys Mikyho Volka. Po zákazu nastoupil do Studijní skupiny Big Beatu Pavla Sedláčka a pokračoval v Sedláčkových EP Hi-Fi. Musím poznamenat, že přechodně byl i v Karkulce.

Od roku 1963 byl na doporučení Karla Mareše angažován v divadle Semafor pro pořad Nocturné. Poté účinkoval s Olympicem v pásmu Ondráš podotýká.

V polovině roku 1965 na sebe upozornil i autorsky, kdy složil skladby Černý drak (Pro Pavlínu Filipovskou) a Trezor (pro Karla Gotta) v nově založeném divadle Apollo. Texty k těmto skladbám napsal Rostislav Černý. Trezor vzápětí třikrát za sebou vyhrál rozhlasový pořad manželů Černých 12 na houpačce. Také zazněl Trezor v první premiéře divadlo Apollo Pouť pro dva. Divadlo Apollo působilo divadélku Máj na pražských Vinohradech. Ladislav se postupně ze člena hudební skupiny stal jejím vedoucím a začal produkovat jeden hit za druhým. Již ale přestávaly mít rockový základ. Štaidl začal psát především pro Karla Gotta. Psal sice i pro jiné zpěváky, ale pro rockové to nebylo. Již vlastně v začátcích své kariéry se odvrátil od rock & rollu a přešel zcela programově do oblasti pop music. Je pravdou, že někdy pro Gotta napsal i rockovou skladbu, ale to byly jen výjimky.

Podle Antonína Matznera Prax53

Žádné komentáře:

Okomentovat