neděle 9. srpna 2020

Sonny Boys / nemluvňata

 Sonny Boys / Nemluvňata

                Tato skupina z Hradce Králové vznikla v roce 1964. Jenže její počátky byly o něco dříve.

Bylo to možná v roce 1963. Milan Bártl (piano), Jan Brož (sólová kytara), Jiří Tulach (baskytara), Petr Uhlíř (bicí), Josef Skořepa (kytara) a Zdeňka Stratilová (zpěv) – to byli spolužáci ze Základní školy v Lipové. Tito spolužáci na základě povinné školní návštěvy výchovného koncertu Orchestu Karla Krautgartnera, který do Hradce Králové přivezl informace o tom, že v Praze vznikají skupiny, které hrají hudbu, kterou lze poslouchat na radiu Luxembourg, postavili bigbeatovou skupinu!

            Jenže školní rok skončil natotata a spolužáci se rozdělili. Bártl, Tulach a Uhlíř nastoupili na SVVŠ (dnes to je Gymnásium, tehdy jsme chodili na Střední všeobecně vzdělávací školu) v Hradci Králové. Jan Brož sice nastoupil na UMPRUM do Hořic, ale ve skupině zůstal. Ke kamarádům se ještě přidali další dva gymnasisté – doprovodný kytarista Petr Horák a textař František Brzek. A Sonny Boys byli na světě.

            Skupina měla zkušebnu v tehdejším Klubu mladých KDPM na Velkém náměstí. Repertoár byl poskládám ze skladeb The Animals, The Shadows a z vlastních.

            Životní šancí Sonny Boys se stalo, že hradecké divadlo Vítězného února (nyní Klicperově divadlo) chystalo inscenaci Shakespearova Večera tříkrálového s hudbou Zdenka Hlávky v režii Milana Páska s bigbeatovou skupinou přímo na jevišti! Jenže hudebníci angažované skupiny dostali povolávací rozkazy do armády a průšvih byl na světě. A tak se šestnáctiletí mladíčci v Sonny Boys dostali životní šanci. Premiéra se konala v červnu roku 1966 a skupina absolvovala 68 vystoupení. A to byli dokonce dvakrát na zájezdu v DDR! Inscenace byla dokonce natočena i Československou televizí a byla dokonce vysílána! Účinkování s divadlem skončilo derniéru ve Svitavách v říjnu 1966.

            Skupina ovšem vystupovala samostatně a měla úspěchy kolem Hradce Králové a také v Československé televizi. Byli v pořadu Barevné úterý, které uváděl Eduard Pergner, vystupující pod pseudonymem Boris Janíček. Jenže vystoupení v TV přineslo i změnu názvu. Soudruhů v TV se nelíbil anglický název a tak vymysleli, že skupina se bude jmenovat Nemluvňata!

Skupina nějakou dobu používala oba názvy: Sonny Boys i Nemluvňata, ale během krátké doby se přiklonili k názvu, který je více proslavil. Zajímavé je i to, že Sonny Boys existovali pod hlavičkou pražského divadla Oáza a tam vystupovali i se skupinou Donald. A to byli specialisti na Rolling Stones a rhythm and blues.

            Na konci své existence měli Sonny Boys alias Nemluvňata na repertoáru čtyřicet vlastních skladeb! Jenže na jaře roku 1967 čekala maturita na členy skupiny. To byl konec skupiny.

            Díky panu Pavlovi Sondovi zůstaly pro sběratele a milovníky zachovány nahrávky vynikající skupiny.

 

© by Pavel Sonda a upravil Prax57

Hudební archiv

Žádné komentáře:

Okomentovat