sobota 15. srpna 2020

Sputnik

 Sputnik

Zapomenutí bigbíti z Bratislavy.

 „Mali sme sa čomu venovať, mali sme z vystúpení skupiny radosť, smiešne honoráre nás prakticky nezaujímali a svoje pubertálne a postpubertálne roky sme takto preplávali bez vážnejších problémov“.

            V roce 1962 vznikla jedna z prvních slovenských bigbeatových skupina na Slovensku. Založili si ji Július Brtko (sólová kytara), Peter Rezáč (rytmická kytara), Rudolf Horváth (klávesy) a Milan Hanzlík (bicí). Mládenci dostali možnost zkoušet v Pionierskom paláci v Bratislavě. Dnes je to Prezidentský palác. Zkoušeli jako bezejmenná skupina. V Pionierskom paláci zkoušely ještě další skupiny. Byly to  skupiny Jolana, Tieme a Tradicional Club.

            V roce 1963 odešel ze skupiny Jolana po osobních neshodách kytarista  Ján Arpai. Skupina Jolana dál hrála ve složení Ľudovít Nosko, Marián Oberth, Ľubor Dolinskýa a Vlado Zukal. S příchodem podzimu roku 1963 se začali spolu sehrávat Julius Brtko a Peter Rezáč s Jánom Arpaiem  a klavíristou Jurajem Blaškovičem a bubeníkem Vladem Kadnárem. Dali si jméno Sputnik. To přímo souvisí se švédskou skupinou The Spootnics, jejichž skladby hráli. Všichni měli hudební vzdělání. Všichni hráli na akordeon, jen Juraj Blaškovič hrál na klavír. A pozoruhodná shoda byla mezi třemi členy skupiny. Ján Arpai, Peter Rezáč a Vladimír Kadnár se narodili ve stejný den, měsíc i rok!

Sputnik v divadélku Libresso v roce 1964. Zleva Peter Rezáč (rytmická kytara), Július Brtko (basová kytara) a Ján Arpai (sólová kytara). Foto: archív Júliusa Brtka

Skupina hrála především skladby The Spootnics a The Shadows. Skladba The Spootnics Theme byla znělkou skupiny. Skupina zkoušela v prvním poschodí v budově, kde bylo divadélko Libresse. Dostali půjčenou kompletní bicí soupravu Amati a klavír a ioniku (sic!). To v tehdejších dobách bylo něco zcela vyjímečného.

            V budově divadélka Libresso byla i stejnojmenná kavárna a v té Sputnik hrával pravidelně k tanci na takzvaném „Mládežnickom popoludni“, ale hráli také na plesech. Dokonce i plese pro bratislavskou televizi.

            Jejich repertoár tvořily ze šedesáti procent instrumentální skladby.

            V roce 1964 měli veliký koncert ve velkém sálu PKO (Park kultúry a oddychu v Bratislavě).  Bylo to první vystoupení bratislavské bigbeatové skupiny. Úspěch byl velký a tak se povedlo uspořádat stejné vystoupení i dalším roce 1965. To bylo teprve druhé (sic!) vystoupení skupiny na velkém představení. Jinak skupina vystupovala na vysokoškolských kolejích  a také několikrát v divadle Astória.

Skupina Sputnik v MSDK (Mestskom dome kultúry a osvety v Bratislave). Zľava Peter Rezáč (rytmická gitara), Július Brtko (basová gitara) a Ján Arpai (sólo gitara).

Foto: archív Júliusa Brtka

           V létě roku 1965 se skupina Sputnik rozpadla.Členové skupiny Sputnik dostudovali vysoké školy  a muzicírování  zanechali. Baskytarista Julius Brtko ještě vystupoval  bezejmennou skupinou, ve které zpíval Vasko Velčický a která existovala jednu sezónu v Domě  lodníků v Bratislavě. Brtko po sezóně skupinu opustil a dostudoval Chemickotechnologickou fakultu SVŠT.

            Členové skupiny Sputnik po roce 1968 emigrovali z Československé socialistické republiky. Byli to sólový kytarista Ján Arpai a klávesám Juraj Blaškovič. Ti odešli do Německé spolkové republiky. Bubeník Vlado Kadnár odešel doAustrálie a zpěvák Tomáš Schramek odešel do Kanady.

            Po skupině Sputnik se nezachovaly žádné nahrávky.

Prax61

Žádné komentáře:

Okomentovat