středa 19. srpna 2020

Symbioza

 Symbioza

(1973 – 2020)

V moravské vesnici Sidonie byla založena v roce 1973 skupina Clematis. Zakládajícími členy byli Jindřich Kos (1960   - 19. 1. 2021), Ivo Haraga a Josef Lysáček. Po nějaké době se Clematis rozrostli o další členy, jimiž byli sólový kytarista Zdeněk Ptáček, Karel Lysák jako zvukař, hráč na nejrůznější nástroje a zpěvák vokálů. Se skupinou zpívaly i H. Hořčicová, L. Bějlevová a V. Divoš. Kos hrál na kytaru a zpíval, Haraga seděl za baterií bicích a Lysáček hrál baskytaru. S novými lidmi se změnil název Clematis na Sépie.

Zkušebnu měli v blízkém Brumově – Bylnici. Hrávali po víkendech v širokém okolí Brumova – Bylnice. Na repertoáru měli Hendrixe, Deep Purple, Free, Led Zeppelin i Rolling Stones. Mládenci ale hráli také polské Breakout Tadeusze Nalepy, skladby Czieslawa Niemena (sic!), Budki Suflera a SBB. Již toto nasvědčuje tomu, že kytaristé byli velmi slušní. Kromě polských skupin měli na repertoáru i maďarské skupiny (Omega, Lokomotiv GT  a General).

V roce 1975 na skupinu padla smůla. Po zábavě, kterou pořadatelé nezvládli, si na skupinu někdo stěžoval na SNB (tehdejší policii : Sbor národní bezpečnosti) – „že veřejně pohoršují a hrají zakázanou západní hudbu.“ Skupina dostala zákaz vystupování. Ten trval osm měsíců. Mezitím skupina změnila název na Symbioza a přibrala dalšího hudebníka. Byl to Vítězslav Lysáček a ten obohatil zvuk skupiny o saxophon a flétnu. Skupina znovu absolvovala kvalifikační zkoušky  a s novým názvem Symbioza začali opět vyhrávat blízkém i širším okolí Brumova – Bylnice. Název byl inspirován poslechem a obdivem alba Symbiosis Jazz Q Martina Kratochvíla.

Symbioza kromě převzatých skladeb hrála a hraje z valné většiny vlastní skladby, které jsou poznamenány vlivem blues, hard rocku a jazz rocku. Nelze ale ani nepřeslechnout vliv  jižanského blues v kytarových sólech

Symbioza sklízela úspěchy na nejrůznějších soutěžích a byla aktivní až do roku 2020. Potom se již projevovala nemoc Jindřicha Kosa tak, že nemohl vystupovat. Opustil nás . ledna 2021. Skupina byla instrumentálně na velmi vysoké úrovni. Na koncertech bylo vše v naprostém pořádku. Jen do studiových nahrávek se nepodařilo docela dostat naplno ten drajv a animálnost z živých koncertů a vystoupení. Skupina vydala dvě alba. Ale druhý titul Sidonie je výběr z tvorby doplněný několika novými skladbami. Z nahrávek je patrné, že ve skupině hraje výtečný kytarista. Souhra bubeníka s baskytarou a saxofonistou je na hodně vysoké úrovni. V posledních letech vystupovala Symbioza dokonce jako předkapela The Blue Effect a nebo Etc … Vladimíra Mišíka a to je pro muzikanty ze skupiny veliká motivace a uznání.

V roce 2017 skupina vydala další album a nutno říci, že se jim velmi povedlo. Hned od první skladby slyšíme, že skupina je zvukově orientovaná na jižanské blues. Kytary se proplétají  a saxofonista se toho s chutí zúčastňuje. Album je více než vydařené a je škoda, že se nedostalo na playlisty rádií. Skupina vystupuje po jižní Moravě. A pro pořádek ještě obsazení skupiny Symbioza, která spolu hrála 47 let !!! 

Jindřich Kos - zpěv, kytary,foukací harmonika, pila, Josef Lysáček - basová kytara, zpěv, Ivo Haraga - bicí, zpěv, Vítězslav Lysáček - tenorsaxofon, zobcová flétna, klarinet a zpěv, František Šebák - kytary, zpěv. 


Hudební ochutnávky








2017

(Malinká poznámka: obal na kazetu Kozlí sáček se opovážil dělat Prax42, pozdější Československý přepisovatel)

Stránky skupiny: http://www.symbioza-band.cz/clanky/clanky/biografie.html

© by Prax 70


Žádné komentáře:

Okomentovat