úterý 25. srpna 2020

Taktici

Taktici

„Taktici, rocková skupina, ktorá bola v druhej polovine 70. rokov jedným z najvýraznejších predstaviteľov rockového  hlavného prúdu slovenskej modernej populárnej hudby. Prístupom k tvorbe a interpretácii sa skupina stala predchodcom skupiny Elán. 1979 skupina zanikla vzľhadom na to, že od tohto roku väčšina jej členov žije v zahraničí bez povolenia československých úradov.“ Toto byla přesná citace z Lexikonu moderní hudby, jazzu a nonartificiální  hudby, ktero u napsal Julius Kinček.

 Skupina Taktici vznikla v roce 1977. Členy skupiny byli Vlado Kolenič (baskytara a zpěv), Milan Grožaj (klávesy a zpěv), Julius Mikeš (bicí a zpěv) a Štefan Peller (sólová kytara a zpěv). O něco později se ke skupině přidal jetě saxofonista Erich Kuruc. Skupina se velmi rychle prosadila u slovenského publika. Skupina uměla dobře prodat svou tvorbu. Texty vlastních skladeb se vymykaly tehdejším zvyklostem. Jejich velkými hity byly například skladby Dáša10 dkg TreskyPredavačka langošov,  PriateľVám v bielom plášti, Mini, Viem čo je samba, VodkaBlázniPán doktor dajte mi liek.  Taktici se dostali mezi slovenskou hudební špičku sklabou Telefon. Tehdejší jejich manažer Jozef Frlička řekl: „Jeden z nich som v tej dobe bol aj ja a ako technik a zvukár popri VŠ som mal to šťastie účinkovať s nimi na poslednej šnúre pred odchodom za more. Spomínam si, že už v tej dobe kapela spievala netendenčné pesničky, ktoré sa žánrovo vymykali ideológii vtedajšieho (komunistického) režimu.“ Hudba a texty skladeb se nedotýákaly ani v nejmenším vládnoucí ideologii. Hráli veselou hudbu s vtipnými texty. Publikum je milovalo. To ale vadilo vládnoucím komunistům.


Když dostala skupina nabídku dělat předkapelu tehdy slavnému anglickému glam-rockovému zpěvákovi Gary Glitterovi, nedovolilia jim tehdejší vládci vycestovat ze země. Kolenič, Mikeš a Peller neviděli jinou možnost než v roce 1979 emigrovat ze socialistického ráje. Pro zbytek skupiny to byl konec. Taktici přestali pro Československou socialistickou republiku existovat. Byly zničeny nahrané pásy se skladbami skupiny. Jejich skladby byly vyřazeny z vysílání Československého rozhlasu i televize.

Po Sametové revoluci v roce 1989, když padl komunistický režim, se členové skupiny začali vracet na Slovensko. Dokonce odehráli několik koncertů. To byl pro Vlada Koleniča impulz k tomu, že skupině  Nový – Album, která měla  delší dobu na repertoáru sklady Taktiků, propůjčil název Taktici. Skupina vydala  v roce 2000 dvě alba  s názvem Nový Al-bum – Taktici. V roce 2004 po křtu dalšího alba Kolenič udělil skupině právo používat název Taktici.

Vlado Kolenič žije a pracuje jako skladatel, textař a externí spolupracovník skupiny v Las Vegas, kde má skupinu Las Vegas Music Machine. Bubeník Július Mikeš žije v New Yorku a kousek vedle, v New Jersey, žije původní kytarista Taktiků Štefan Peller.

 Hudební ochutnávky

Július Kinček a Prax58 a 67


Žádné komentáře:

Okomentovat