čtvrtek 27. srpna 2020

Team

 Team

                Na Slovensku, v Martine, se zformovala rocková skupina Team. To bylo v roce 1980. Složení skupiny bylo: Dušan Antalík – kytara a zpěv, Milan Dočekal – klávesy a zpěv, Ivan Marček – bicí a Ivan Válek – baskytara.

            Pět let hráli v okolí Martina až jejich skladba dostala první místo v autorské soutěži SFPP za písničku Beh, kterou napsali Dočekal a M. Nemček. Ta zkratka znamená Slovenský festival politickej piesne. Skladba vyšla na singlu v roce 1986. Třikrát vyhráli s touto písničkou televizní pořad slovenské televize Triangel.

            V roce 1986 se Team zprofesionalizoval a začal vyhrávat po celém Slovensku. Jejich mimo rocková aktivita se projevila v tom, že udělali hudbu pro divadelní představení Thyla Ulenspiegla martinského Divadla SNP.

  


         
Svým soundem zaujala velké množství slovenských posluchačů. Složení skupiny se postupně proměnilo, ale Antalík, Dočekal a Válek byli ve skupině stále. První LP jim vyšlo až v roku 1989, ale zato se ho prodalo 170 tisíc výlisků. To byl neuvěřitelný prodej. V roce 1989 doplňovali základní kádr skupiny  klávesák Bohuš Kantor, bubeník Erich Siegel a zpěvák a kytarista Pavol Habera. Při nahrávání  Teamu se zúčastňoval i pianista a skladatel Vašo Patejdl.

            Hudba skupiny Team se vyvinula do podoby takzvané moderní populární hudby. Zkrátka melodický vícehlasý rock středního proudu přijatelný pro nejširší posluchačskou veřejnost. Její poslední složení v roce 1991 bylo prakticky stejné jako to předchozí a asi nejslavnější. Změnil se jen bubeník. Byl to Ivan Marček.

V létě roku  2005 vyráží Team na své první turné po České republice.

            Po roce 1991 skupina existuje dál a vydává další alba. ……..

 Diskografie: https://www.discogs.com/artist/939462-Team-4

Adresa:     http://www.team-online.sk/TEAM_-_Online/home.html

 Julius Kinček

Žádné komentáře:

Okomentovat