pondělí 31. srpna 2020

The Veterans Beat či Veteráni

 The Veterans Beat

                                                                či Veteráni

            The Black Purple vznikla jako školní skupina, kterou založili spolužáci Lubomír Lichý (baskytara a zpěv), Josef Roubal (kytara a zpěv). Název si dali podle stejného oblečení – černé kalhoty a fialové košile. Do sestavy přibrali klavíristu Miloše Hrocha. Jediný Hroch měl zkušenosti z působení v jiných skupinách. Hrával dříve v průkopnické skupině Neoton (Brilant, Batole). Takových skupin v Hradci Králové bylo povícero, ale kdo by tušil, že právě tato se postupem doby stane tou slavnou. Na repertoáru měli Shadows i Beatles a jiné oblíbené skupiny té doby.

The Black Purple se do roka přejmenovali na The Black Star. Změnilo se truchu obsazení, ale v červnu roku 1965 vstupovali na krajském festivalu STMP v Turnově. Kytarista sice nedorazil na vystoupení, protože si popletl Turnov s Trutnovem, ale přesto kapela zahrála tak, že dostala tři ocenění! Ocenění dostala skupina, čestné uznání dostal zpěvák Jan Černý a pianista Miloš Hroch dostal ocenění za nejlepší instrumentální výkon celé soutěže. Hoch to po letech okomentoval: „Protože Roubal nepřijel, musel jsem všechna sóla za něj odehrát na piáno, tak proto si mě asi porota všimla.“

Jenže po maturitě na spousty středoškoláků čekala vojna a ta způsobila rozpad mnoha skupin. Black Stars měli trochu štěstí v tom, že vojáco základní služby Lubomír Lichý a Josef Roubal nastoupili k posádce v Opatovicích nad Labem. Tam za nimi mohli dojíždět z Hradce Králové, vzdáleného jen deset kilometrů Miloš Hroch, zpěvák Jan Brož. Hroch byl šťastlivec vlastnící modrou knížku. Bubeník se našel ve vojenské posádce. Byl to Ivan Horký. Nově zformovaná skupina dostala název The Veterans Beat – Veteráni. To nebylo podle toho, že by jednotliví členové prošli několika skupinami, ale podle knihy, kterou četl Lichý. Ke skupině patřil ještě jeden čln a to byl textař Miroslav Doležel. Skupina si párkrát zahrála v místní hospodě a v březnu se povdlo, že The Veterans Beat se dostal do hradeckého studia Čs. Rozhlasu a natočili tři skladby. Zachovala se však pouze jediná a to Kámen v okně , protože na začátku sedmdesátých let dvě skladby soudruzi smazali. Podobně dopadla i natočná skladba Neberte mi oči. Tato skladba prošla sice neúspěšně rozhlasovou Houpačkou manželů Černých. Skladba se umístila na 12. Místě s 672 hlasy a z Houpačky vypadla. Ale BYLA na Houpačce. Další skladba, Chtěl bych být králem větrů, kterou si přinesl k Veteránům přinesl Jan Brož, z doby svého působení ve skupině Nemluvňata, přežila v soukromém archivu.

V roce 1967 nastoupil na místo bubeníka Josef Flegr, když nahradil do civilu odevšidšího Ivana Horkého. Flegr byl zkušený bubeník ze zaniklé skupiny Brilant. Těžiště tvoby Veteránů bylo ve vlastní tvorbě. Několik skladeb v angličtině vzniklo tak, že si vybrali ze dvou sborníků amerických lidovek texty a k těm napsali novou hudbu (sic!). „Rozhodně to bylo lepší, než smolit naší školní mizernou angličtinou něco původního,“ vzpomínal po letech Lubomír Lichý. České texty psali Lichý, Roubal a Hroch. Skupina se dostala i na 1.československý beatový festival do Prahy. Vystoupili 20.12. v odpoledním bloku po dívčí skupině Honey Girl a před Framus Five . Skupině se, bez jediné zkoušky na aparaturu Dynacord, vystoupení nepovedlo.

Začal nový rok 1968 a ten se moc nevydařil hned zkraje. Park kultury a oddechu delší dobu nereagoval na žádosti skupiny o  podporu vytváření použitelné aparatury. Takže skupina se rozhodla změnit tak zvaného zřizovatele. Nového našla na Střední průmyslové škole stavební. Získlai zkušebnu, podporu i nutné razítko. Po povinných přehrávkách před komisí se skupina stěhovala znovu a to do Krajského domu pionýrů a mládeže. Stěhování nebyl konec: po měsíci se skupina stěhovala do kina v nedalekých Plošticích! To nevydržel zpěvák Jan Brož a ze skupiny odešel. Veteráni za celý rok vystoupili pouze dvakrát a jednou se dostali do rozhlasového studia k nahrávání. Složení skupiny se ustálilo na sestavě Lichý, Roubal, Hroch a Felgr. Do konce roku se ale odehálo ještě jedno stěhování  a to do Kulturního domu ROH (Střelnice).

Od začátku roku 1969 skupina začala intenzivně vystupovat. Od března vystupovali pravidlně každý týden. A od června devětašedesátého roku vystupovali třikrát týdně s vlastním repertoárem. Do velkého sálu se vešlo i 1200 posluchačů! Na začátku roku posílil skupinu zpěvák a kytarista Milan Skřivánek a na podzim přibyla i zpěvačka Zdena Stratilová. Skupinu ocenila i přehrávková komise, když Veteránů dala nejvyšší možné ohodnocení.

Skupina byla na několika festiválcích  a přehlídkách. Nejdůležitějšími byly Krajský festival beatových skupin 11. – 13. dubna 1969 ve Smiřicích. Tam skončili na druhém místě za skupinou Fantom z Pardubic. 20. června 1969 byli na 1. východočeském beatsalonu

Jenže veleúspěšný rok skončil. V novém roce 1970 přišly na jaře problémy. Veteráni na měsíc přestali vystupovat a nachystali nový repertoár. Rockovější a s pozměněnou sestavou. Do podzimu byla ještě další, a to tříměsíční přestávka, ve vystupování. A potom přišla nabídka, která se neodmítá, ale která způsobila i konec skupiny Veteráni.

Skupina přijala nabídku k tomu, že spolupacovala a vystupovala v muzikálu Nejkrásnější válka, jejíž scénář napsal Vladimír Renčín. Tobyl sice vstup do opravdu profesionálního hudebního světa, jenže to byl také odchod z big beatové scény. Hudbu napsal Jindřich Brabec. To byl profesionál z první ligy. Ale nebyl to big beat. Navíc byl Brabec v kladbě komunistů kvůli tomu, že napsal skladbu Píseň pro Martu, která komunisty ale velice mnoho iritovala. Však to také zpěvačka Marta Kubišová tvrdě odskákala. Muzikál měl premiéru 22. května 1971. Veteráni odehráli 32 představní. Derniéra muzikálu byla 28. ledna 1972 v Hradci Králové  a 3. února  téhož roku v Letohradě. Po skončení angažmá v muzikálu  Veteráni nachystali nový rockový repertoár. Při zkouškách odešel jeden ze zakladatelů Lubomír Lichý. Náhradníci u baskytary vydrželi, ale než došlo k prvnímu vystoupení, oznámil Miloš Hroch, že končí. A to byl konec. Zbytek skupiny již neměl sílu začínat znovu. A zabali to.

Veteráni byli na začátku roku 1972 nejstarší skupinou v Hradci Králové. Byli to pardové, pamatující počátky bigbeatu v Čechách. Byli to průkopníci a byli to skutečně Veteráni. Jejich historie se uzavřela. A jen díky úsilí  Pavla Sondy si na skupinu i s několika nahrávkami vzpomeneme.

 

Hudební archiv

Podle Pavla Sondy upravil Prax58

Žádné komentáře:

Okomentovat