čtvrtek 27. srpna 2020

Tops & P-67

Tops  &  P-67

Zakladatelé skupiny byli nadšenými posluchači britské skupiny The Who a vůbec britského rythm & blues. The Tops oficiálně vznikli v polovině šedesátých let minulého století a jejími zakladateli byli  Jiří ′Top′ Netopil – kytara, Jiří Kozel ′Mužík′ - baskytara, zpěv a Karel ′Káša′ Jahn – bicí a zpěv.

            Název vznikl zřejmě z přezdívky Jirky Netopila a z z českého významu anglického The Tops. Skupině se dařilo dostatečně vystupovat a našli si své místo na pražské rockové scéně. Skupina se zprofesionalizovala a zároveň změnila jména na P – 67. Jenže slibně rozjetou skupinu zastavily, jako už mnoho dalších změny, které provedli komunističtí vládci po roce 1968. Nebylo kde hrát a členové skupiny se nakonec přelili do doprovodné skupiny Pavla Sedláčka Colour Images. Jahn do Colour Images nešel. 9. září Pavel Sedláček se skupinou dostal zase po dlouhé době do studia a natočil singl s písničkami Cítil bych se líp a  Flowers In The Rain. První napsal Bořek Němeček a otextoval Ivo Plicka a druhá byla od anglické skupiny The Move. V ní byl hlavní osobou Jeff Lynn, který později skupinu přetransformoval na The Electric Light Orchestra. A ještě později se proslavil  tím, že vydatně pomáhal svému vzoru Georgi Harrisonovi. (Podepsal se pod nahráváním The Traveling Wilburys, jichž byl členem společně s Harrisonem, Roy Orbisonem, Bobem Dylanem a Tomem Pettym. Tato superskupina natočila dvě super alba a ukončila činnost, když náhle v roce 1988 zemřel Roy Orbison.) Ve studiu Československého rozhlasu v Praze nahrávali Colour Images ve složení Pavel Sedláček – zpěv, Jiří Top Nepil – kytara, Miroslav Matoušek – varhany,Jiří Kozel – baskytara a Ivan Matoušek – bicí.

            V roce 1969 se skupina dostala do studia ještě jednou, ale Matoušek již byl v poslední sestavě Matadors a hrál s nimi v německém nastudování The Hair v Mnichově a Jirka Kozel byl v The Special Blue Effect s Radimem Hladíkem.

s použitím materiálu Jana Křtitele Sýkory  Prax52

Žádné komentáře:

Okomentovat