pondělí 31. srpna 2020

Vitamin C

 Vitamin C

                Další z důležitých líhní rockových skupin ve Valašském Meziříčí, kromě Extrémům osculum a dalších, byla skupiny Vitamin C. Vznikla v letech 1976  či 1977. Nejdůležitější osobou a hybatelem byl kytarista Jaroslav Smrčka. Skupina v letech vyhrávala po zábavách a tancovačkách širokém dalekém okolí Valašského Meziříčí. Smrčkovým dlouhodobým souputníkem a hudebním druhem byl baskytarista Marek Žilinský. Dalšími spoluhráči byli: Miroslav Vlček – bicí (ex Stetson) z Rožnova a na klávesy hrál Jaroslav Galetka. Skupina působila do roku 1981 a potom se rozešla.

            Všichni hudebníci hráli ve valmezkých rockových skupinách: 11:55, Máta Peprná, Věšák, Metabo....etc. Jaroslav Smrčka skončil s aktivním hraním sezóně 1986/87. Spolu s Markem Žilinským si ale alespoň trochu vyhrávali a jamovali po sklepních zkušebnách, jak se tomu tehdy honosně říkalo. Zároveň vyráběli lampové zesilovače pro skupiny i přátele a ještě později, na počátku devadesátých let, po pádu vlády komunistů, v Poličné zrealizovali nahrávací hudební studio.

            Jaroslav Smrčka bez hraní nevydržel a na začátku roku 1992 si založil novou skupinu Heaven. Ve stylu melodického hard & heavy rocku  hrají na vystoupeních většinou vlastní skladby. Hrají po celém Valašsku a také po severní Moravě. Základní oporou byl zpěvák z Nového Jičína Láďa Lysek (byl od roku 1992 ve skupině Moravský anděl a krátce byl u Argemy). Vrcholem skupiny Heaven byla sezóna 1996. Sestava byla: Jaroslav Smrčka – sólová kytara a zpěv, Daniel Mičola – klávesy a zpěv, Radek Mičola – baskytara i akustická kytara a zpěv, Richard Paprskář – bicí a Ladislav Lysek sólový zpěv. Skupina natočila album Až budou trumpety...  Skupina potom úspěšně vystupovala na území celé Moravy. Hrála pohodový rock. Takto vydrželo až do roku 1998. Tehdy skupina ukončila činnost.

 Diskografie

Až budou trumpety              1996, ...

 podle Erwina Hrusky

Žádné komentáře:

Okomentovat