čtvrtek 3. září 2020

Pavel Vrba

Pavel Vrba

                Textař Pavel Vrba se narodil 16. dubna 1938 v Brně. Ještě jako dítě se přestěhovali jeho rodiče do Prahy a tam potom jako kluk absolvoval vyšší průmyslovou školu s maturitou. Již od ranného dětství hrál na housle. Jeho učiteli byli Viktor Kristian a Edvard Nademlejnský. Housle mu vydržely do čtrnácti let. Potom housle odložil  a začal mlátit do kytary. Ale hrál také na klarinet. Během středoškolských studií již hrál s různými jazzovými soubory tradičního i moderního zaměření. K Vrbovým spoluhráčům patřili Hanuš Berka, Pavel Smetáček, Karel Svoboda a nebo L. Zajíček.

            S příchodem rock & rollu  prošel několika skupinami. Nejvýznamnější z nich byli ovšem Sputnici, což byl průkopnický soubor. Jenže Pavel Vrba zastihl už jen jeho ústup ze slávy v roce 1963. tam se seznámil s Eduardem Krečmarem a nechal se inspirovat jeho příkladem. Již před tím napsal několikrát pár příležitostných textů pro zpěváky orchestru O. Rendly. Ale seznámení s Krečmarem vyústilo později v jejich společné rozhodnutí věnovat se profesionálně tvorbě písňových textů.

            V roce 1966 ukončil své zaměstnání konstruktéra ve Výzkumném ústavu obráběcích strojů a začal existovat jako profesionální textař na ′volné noze′. Jeho prvními kšefty byly texty Karty nelžou (pro Evu Pilarovou) a Mám ráda cestu lesní (pro Helenu Vondráčkovou).  Pro nejrůznější zpěvačky a zpěváky napsal na pět set textů.

            Psal pro Karla Gotta i pro Hanu Hegerovou, ale psal i pro rockery – Michala Prokopa, Marii Rottrovou, Petra Spáleného, Věru Špinarovou a nebo Petra Nováka.

            Vrba byl silně ovlivněn básníky, které měl rád. Byli to František Gellner, Vladimír Holan a Vítězslav Nezval i Jaroslav Seifert. Miloval francouzské básníky Apollinaire Bretona i Soupolta. Z Rusů měl rád Alexandra Bloka, Sergeje Jesenina, Majakovského, Pasternaka i Vozněsenského. A Vrba četl americké básníky Ezry Pounda a T. S. Elliota. V pozdějších letech miloval Leonarda Cohena, Joni Mitchell, Bulata Okudžavu či Vladimira Vysockého.

            Prvním Vrbovým autorským albem v rockové oblasti byla práce s Leškem Semelkou na albu Zrnko pravdy. To bylo v roce 1978 se skupinou Bohemia. Pokračoval ve spolupráci dál a vznikl velký hit Semelkův Šaty z šátků.  Se semelkou se dostal ke spolupráci s M. efektem. Ze spolupráce byla dokončeny alba Svět hledačů a 33. V M. efektu se seznámil s Oldřichem Veselým a ze spolupráce po Veselého do Synkop 61 vznikla trojice alb a pětidílná suita Sluneční hodiny.

            Vrba psal i pro další autory. Textoval alba Mahagonu, Petrovi Novákovi, Věře Špinarové, Olympicu a nebo Otovi Petřinovi.

            Pro Olympic napsal takové hity, jako byly Osmý den, Jasná zpráva.

Zemřel v roce 2011. Fotografie v záhlaví článku byla pořízena týden před jeho odchodem do rockového nebe.

Hudební ochutnávky

Nahrávky s texty Pavle vrby jsou na www.supraphonline.cz

Antonín Matzner, kráceno Praxem 59

Žádné komentáře:

Okomentovat