pátek 4. září 2020

The We

 The We

Jaroslav Pikal zakládal The We již někdy v roce 1964. Skupina postupně přecházela od převzatých skladeb Beatles, Rolling Stones, Animals, …. etc až se dopracovali k tomu, že hráli vlastní repertoár, který doplňovali převzatými skladbami od takových gigantů, jako byli The Cream a nebo John Mayall Bluesbreakers. Tahle chomutovská kapela se postupně stala známá po celých Čechách.

Obsazení skupiny bylo: Jaromír Pikal – varhany a zpěv, Štefan Alexa – kytara, harmonika, Petr Holý – baskytara a Ladislav Kovářík – bicí.

            Hlavním skladatelem a aranžérem byl Jaromír Pikal. V dobovém tisku se o The We psal jako o skupině, která má před sebou velkou a světlou budoucnost.. Rok 1968 učinil všemu konec. Skupina zcela jasně orientovaná anglo-americkým směrem si musela změnit jméno z anglického The We na české Víčka. Z toho vidíte ten primitivismus řídících komunistických pánů a vládců. Víčka!  Jak byli muzikanti zdatní nám ukazuje to, že jezdili do pražského hudebního klubu Music F clubu. Tady vlastně hráli v muzikantském klubu.

            Po The We nezůstala jediná nahrávka vylisovaná v černém vinylovém SP či LP.

© by Jan Křtitel Sýkora

Žádné komentáře:

Okomentovat