úterý 1. září 2020

Vitacit

 Vitacit


               Vitacit byl plastový pytlík, ve kterém byl zabalen v práškovém stavu osvěžující nápoj s vitamíny. To byl Vitacit.

Ale v roce 1978 vytvořil hard-rockovou skupinu s tímto názvem pražák Luděk Adámek. Název skupiny zcela odpovídal době, kdy skupina vznikla, a navíc čtenáři pocitově osvětlí, z čeho čerpali inspiraci. Cenzoři byli asi úplně pitomí, když nepochopili, že si muzikanti dělají z nich legraci.

Nicméně Vitacit byla ve své době vysoce ceněná kapela. Její zřejmě neslavnější obsazení bylo:

Luděk Adámek – baskytara a vedoucí, Václav Pokorný – bicí, Ladislav Křížek – zpěv, Pavel Hejč – kytara a Miloš Doležal – kytara.

            Ve skupině se ale vystřídalo plno jiných zajímavých muzikantů. Na baskytaru si tam chvíli zahrál Karel Adam. Jirka Löfellmann hrál kytaru. Slavný Dan Horyna zpíval. Skupinou se mihl i kytarista Michal Bohumel. Po odchodu Horyny a Bohumela se skupina po příchodu Křížka začala přiklánět k heavy metalu. V roce 1986 přišel do Vitacitu Miloš Dodo Doležal a orientace skupiny se vyhranila do podoby melodického speed metalu. Hlavními dodavateli hudby a textů se stali Doležal, Adámek a Křížek. Většinu textů dodával Křížek.

První singl pro Panton natočil Vitacit v roce 1989 a byly na něm skladby Já chci se ptát a Peacemen. V té době bylo obsazení skupiny následující: Miloš Dodo Doležal – zpěv, Pavel Kuře Hejč – kytara, Luděk Adámek – baskytara a Václav Pokorný – bicí.

            Další singl vyšel sice v témže roce, Ale u jiné firmy a ve zmenšeném obsazení. Odešel Hejč a přišel i nový bubeník Ivan Polák. Natočili singl s písničkami Strach a Poutník životem. V únoru a březnu 1990 natáčeli v ostravském studiu skupiny Citron své první LP a CD. Dostalo název Vzhůru přes oceán.  Za dva roky na to natočil Vitacit svou druhou LP a CD. Točil ji ve studiu Propast pro firmu Monitor. Složení skupiny se změnilo na následující sestavu:

Fanny Stehlík – zpěv, harmonika, perkuse, Petr Eda Kocour – kytara, zpěv,  Petr Kuře Hejč – kytary, zpěv, Luděk Adámek – baskytara a zpěv a Štěpán Smetáček – bicí, perkuse a zpěv.

            Deska dostala název Máte se hnout.  Jak byla deska úspěšná nevím, já jsem tento druh rocku nikdy neposlouchal. Ale žádná velká sláva to nebyl, protože potom již skupina nic nevydala. Její obliba mezi posluchači rapidně klesala. Troufám si říci, že končili jako třetí či snad druhá liga v československém rocku, ale ve své době byla skupina velice oblíbená a slavily úspěchy po celé republice.

    

        Vitacit se proslavil u posluchačů především skladbami Drákula, Proč štěstí se mi vyhýbá, Proklínám osud svůj a snad ještě dalšími. Musíme ale připustit, že i oni zanechali v československém rocku svou stopu.








Diskografie:  https://www.discogs.com/artist/1368457-Vitacit

 Hudební ukázky

© by Aleš Opekar


Žádné komentáře:

Okomentovat