pátek 4. září 2020

Walter Bartoš Band

 

Walter bartoš Band

ale původně to byly      Decibely 307

(1976 – až do dnešních dnů v roce 2009)

            Na sklonku roku 1976 založili kytarista Jiří Novák a basista Walter Bartoš kapelu, která se původně jmenovala Decibely 307 (číslo 307 bylo vybráno podle undergroundové kapely DG 307).

V počátcích se pokoušel hrát s kapelou na bicí Martin Průžek, ale nakonec se skutečným bubeníkem stal Jiří Vavříček, kterého doplnil ještě Josef Tomeš na doprovodnou kytaru. Asi po půl roce Tomeš odešel a kapela hrála v triu repertoár Black Sabbath, Deep Purple a Uriah Heep, z českého rocku pak Jiřího Schellingera.

            V roce 1978 se do kapely vrátil Josef Tomeš, tentokrát už jako hráč na klávesové nástroje. Čtveřici muzikantů posílil jako umělecký vedoucí ing. Jiří Wasserbauer, pod jehož vedením se výrazně zvedla hudební úroveň, obohatil se repertoár o další hudební žánry a zlepšil celkový zvuk kapely. Skupina, tentokrát už pod názvem EKS, úspěšně absolvovala v roce 1979 přehrávky a až do roku 1981 hrávala na tanečních zábavách po okresu Hodonín. Vrcholem hudebního snažení tehdy bylo několik koncertů ve Vysokoškolském klubu v Brně.
            Vedle převzatých věcí se začala orientovat na vlastní skladby, z nichž nejznámější je věc Černý triko inspirovaná stylem Black Sabbath a Deep Purple a Prázdný rám.

            V roce 1982 se EKS rozpadlo, Walter Bartoš odešel do skupiny Delta, Josef Tomeš do Ferrumu. Nikdo nikdy nedoufal, že ještě někdy EKS uslyší hrát.
            Po téměř dvaceti letech se EKS sešlo na rockové přehlídce 2002 ve Strážnici. Původní kvarteto doplnil ještě sólový kytarista Risto Ljasovský. V tomto obsazení hrála kapela pouze velmi málo (dvakrát do roka), přesto toto obsazení vydrželo v podstatě až do roku 2005. Bylo však otázkou času, kdy se skupina znovu rozpadne, neboť představy jejích členů o hudební budoucnosti se velmi lišily. Už v roce 2004 odešel Jiří Vavříček a o rok později pak kytarista Risto Ljasovký a klávesák Josef Tomeš. Nejstarší a nejtvrdší jádro EKS, kytarista Jiří Novák a basista Walter Bartoš však zůstali a obklopili se zkušenými muzikanty.
            Na sólovou kytaru nastoupil studiový hráč, brilantní technik, kytarový doktor Miloš Janulík, za klávesové nástroje se postavil všestranný hudebník s výborným bluesovým feelingem, nejmladší člen Dušan Růžička.

             EKS dostalo obrovský impuls s příchodem dvou bývalých hráčů známých z působení v rockové holíčské poloprofesionální kapele Pokusy. Prvním z nich byl bubeník Jan Svítil a druhý rozený frontman, zpěvák Pavel Zonyga. Kapela tak dostala s novým obsazením jiný, drsnější rockový sound. Janulíkova zpívající kytara a gillanovský Zonygův pěvecký projev posunuly EKS k purplovskému bigbítu. Snad právě proto v této souvislosti prohlásil kapelník Walter Bartoš, že ještě nikdy nebylo EKS tak silné, úderné a kvalitní jako nyní. EKS se vrátilo zpět ke kořenům, hraje ty rockové pecky, které hrávalo kdysi před pětadvaceti lety. Možná návrat zpět do dětství.

            V letošním roce kapela absolvovala řadu prestižních koncertů s Petrem Kolářem, Helenou Zeťovou, Alešem Brichtou, s kapelami Buty a  Doga.
            Jako host pravidelně vystupuje s EKS brněnská rocková legenda Pavel Váně. V září se EKS zúčastnilo prvního ročníku Strážnických rockových slavností, v říjnu pak vystupovalo v Brně společně s kapelami Progres a Synkopy v klasickém rockovém prostředí na Šelepce.

1. 2. 2007 došlo k přejmenování skupiny EKS podle jména jednoho ze zakládajících členů na Walter Bartoš Band.

            Obsazení skupiny v současnosti: Walter Bartoš – baskytara, Jan Svítil – bicí, Pavel Zonyga – zpěv, Dušan Růžička – klávesy, Jiří Novák – kytara a Miloš Janulík – kytara.

            Častým hostem koncertních vystoupení Walter Bartoš Bandu bývá legendární brněnský hudebník, kytarista a zpěvák Pavel Váně (Progres) a nedávno si na jejich vystoupení zazpíval známou „rockovou“ lidovou baladu Ej, padá padá rosenka i další slavný brněnský hudebník, zpěvák a hráč na klávesy Oldřich Veselý ve stejném aranžmá jako před více než třiceti lety v pražské skupině Blue Effect.

            Skupina překročila význam hodonínského regionu a vystupovala už na řadě akcí i daleko za jeho hranicemi, např. na Českomoravské vrchovině v Poličce, v rodišti světově proslulého skladatele Bohuslava Martinů… Koncertovala na jednom pódiu i s dalšími osobnostmi domácí hudební scény, ať už jmenujeme Progres, Synkopy, Buty, Dogu, nebo sólisty Aleše Brichtu…

Water Bartoš v roce 2013 s novou šestistrunnou baskytarou.










Water Bartoš band se změnil na WB Band, který vede Walter Bartoš  mladší a vyhrává bluesový repertoár i v roce 2020 ve Strážnici, okolí, Slovensku ... 

© by Petr Gratias 

Hudební ochutnávky                           

 

Žádné komentáře:

Okomentovat