pátek 4. září 2020

Why Not

 Why Not

            Tato skupina byla projektem Jaroslava Bednáře. Jeho muzikantská historie je docela zajímavá, ale příliš mnoho informací se o něm sehnat nedá.

            Jako amatérský muzikant začínal v devatenácti letech v orchestru J. Echtnera. To se pal rok 1962. Kariéru rokového muzikanta začal ve skupině Pra-Be společně s Janem Obermayerem, se kterým hrál ostatně již ve skupině Big Beat Quintet. Tady byl zpěvákem. V roce 1965 odešel na dva roky do orchestru Ferdinanda Havlíka v Semaforu. V roce 1967 vzal lano na místo kytaristy do obnovované skupiny Petra Nováka George & Beatovens.

            Jenže Bednář silně inklinoval k bílému britskému  rythm & blues a tak od George & Beatovens odešel a založil si vlastní skupinu Why Not. V časopisku Aktuality Melodie se o skupině psalo s velkým nadšením a předpokládaly se velké úspěchy. Bednář měl ve skupině bývalé členy Framus Five. Baskytaru hrál A. Kubát a J. Rajchelt hrál na bicí. V repertoáru měli především skladby Cream, ale Bednář psal i vlastní věci, které mu otextoval Ivo Plicka. Jenže, tak jako už mnohokrát, skupina na počátku 70. let zanikla. Nebyly kšefty. Nebylo kde hrát. Komunistická normalizace úřadovala a slibně se rozjíždějící kapela musela skončit. Bednářovi se pak už nikdy nepovedlo na úspěchy, které při vystupování se svou skupinou Why Not,  navázat.

            Na desky nenatočili ani jedinou skladbu.

© by Jan Křtitel Sýkora

Žádné komentáře:

Okomentovat