sobota 5. září 2020

Yearning Lorry

 Yearning Lorry

                V roce 1968 byla založena skupina s názvem Roztoužený náklaďák. Anglicky je to Yearning Lorry. Tenhle hippisácký název byl stejně nádherný jako třeba Strawberry Alarm Group. To byla jiná česká kapela. Ještě lokalizace: Jablonec nad Nisou bylo domovské město.

 

Zleva Šíma, Vacek, Papež a dole Pešl

           Hlavním strůjcem byl Tony Vacek. Muzikant, který hrál na hoboj a flétnu, zpíval i skládal a byl šéfem skupiny. Na varhany hrál ve skupině Karel Papež. Dalšími hudebníky byli Sally Miller na bicí, kytarista Ladislav Špitzer a baskytarista Ladislav Sobotník.

            Zpočátku hrál Yearning Lorry skladby The Beatles, The Hollies a The Bee Gees. Postupně se ale hudební repertoár začal měnit tak, že místo vícehlasých vokálů a krásných zpěvů začal Roztoužený náklaďák přebírat rythm & bluesový repertoár britských skupin, jako třeba Spencer Davis Group. Velmi rychle se jim podařilo se zprofesionalizovat a začali objíždět celé Čechy. A protože byli všichni hudebníci ve skupině velmi zdatnými zpěváky a Tony Vacek plodným komponistou, skupina si vytvořila sound, ve kterém se mísil bílý rythm & blues s west coastem. West coast byl hodně vokální styl ze západního pobřeží USA. Hlavními představiteli byli Mamas & Papas, Loving Spoonful kupříkladu. U nás to byli The Rebels v jejich první fázi.

            Na Yearning Lorry zůstaly jen vzpomínky pamětníků. Na desky se nedostalo nic. Jen ten krásný název snad zůstal…..

© by Jan Křtitel Sýkora

2 komentáře:

  1. Na tuto kapelu mě upozornil Jan Vacík ,sólista mnichovské opery,člen ND Praha a .... který byl v té době zpěvákem táborské skupiny Atlantik,prošel i slavnými táborskými the Kings a pak Malovaná kapela Borise Adámka, Fonotest . Chtěl bych o nich získat více informací t.j. fotek ,nahrávek ,popř.kontakt na někoho z bývalé kapely. jktabor@atlas.cz Děkuji Jaroslav Kejval

    OdpovědětVymazat
  2. Tony Vacek byl prý výborný na hoboj i na zpěv a klávesista Karel Papež pak pokračoval s Janem Vacíkem v Jan Jansen singers.

    OdpovědětVymazat