pondělí 7. září 2020

Za-ja-ce

 Za-ja-ce

                Tak tahle kapela se v české části republiky moc neproslavila. A na Slovensku také ne. A rocková nebyla. Jeden velký přínos ale přece jen přinesla. Na Slovensko přinesli  jazzrock.

            V Plavecké Štvrtku, v okrese Bratislava venkov, se narodil 29. června 1951 Pavel Zajáček. V roce 1972 založil skupinu Za-ja-ce. Skupinu tvořili: Peter Zajáček – kytara, Marián Zajáček – bicí, Ján David – trubka, Peter Štrpka – trubka a Pavel Varga – baskytara.

            Jako zpěváci byli ve skupině Darina Kopáčiková a Karol Klajdáč. Toto seskupení bylo na amatérské bázi. Peter v roce 1974 absolvoval studium Bratislavské konzervatoře. Hlavní předmět byl trombón. Skupina se zprofesionalizovala.

            Jejich repertoár byl zcela komerční a patřili ke střednímu proudu slovenské pop music. Jezdili na zahraniční zájezdy do Sovětského svazu a Bulharska. Vystupovali na festivalech politických písní ve východoněmecké části Berlína a v Československu. Byli pravidelnými účastníky festivalu Bratislavská  lýra. Skladby textoval z větší části P. Brhlovič.  Za-ja-ce nikdy nebyli přijatelní pro široké publiku. Jejich skladby byly kompozičně hodně náročné pro běžného posluchače v rozhlase.

            Jeden veliký přinos ale musíme u skupiny vyzdvihnout. Jako první začali na Slovensku tvořit ve stylu jazzrocku. Jejich skladby byly silně inspirovány tvorbou Blood, Sweet & Tears. To je jejich nezapomenutelná stopa v dějinách slovenského rocku.

            Za-ja-ce existovaly asi do doby kolem roku 1984. V roce 1978 vydali LP  Prima tip u firmy Opus. Všechny skladby na desce napsal Zajáček.

            Pavel Zajáček byl již od roku 1976 členem TOČRB, což je Taneční orchester slovenského rozhlasu Bratislava. Zároveň byl Pavel Zajáček stálým členem skupiny V. V. Systém pro kterou psal jazzové skladby.

            A to je o skupině vše. Mnoho toho není, ale ten jazzrock za zmínku jistě stojí.

© by Igor Wasserberger zo Slovenska


Žádné komentáře:

Okomentovat