pondělí 14. září 2020

Žlutý pes

 Žlutý pes


 Hlavní  osobou  Žlutého psa  je  Ondřej  Hejma. Tento milovník jižanského rocku a boogie woogie  se  narodil  3. února v roce 1951 v Praze. Po střední škole šel na filosofickou fakultu University Karlovy  studovat angličtinu a čínštinu. Absolvoval v roce 1975 a od té doby se živil jako profesionální překladatel. Podle informací, jež jsem vyčetl, byl špičkovým překladatelem amerických filmů pro Barrandov. Postupně se z Hejmy stal kapelník jedné z nejvýznamnějších českých skupin hrajících jižanské blues.

Jako hudebník se poprvé objevil ve skupině Žízeň, kterou vedl s Ivanem Hlasem. To bylo asi v roce 1970. To byl Hejma aktivní v oblasti Hanspaulky. Od roku 1972 byl deset let členem soulové kapely, která se později jmenovala Yo - Yo Band. To ale byla už skupina reggae. Hejma se skupinou nahrál singl Horký vzduch a písek / Tic Tac Hugo. To bylo v roce 1980. Hejma byl činorodý muzikant a tak stačil ještě v těch letech spolupracovat s Combem FH a zároveň ještě od roku 1979 vedl vlastní kapelu. A to byl Žlutý pes.  Ta se později musela přejmenovat na Tomahawk a od roku 1982 dokonce na Hudebně zábavnou skupinu Ondřeje Hejmy.

Hejma přestal po roce 1983 veřejně vystupovat a věnoval se překladům z angličtiny. Ovšem pro rockové skupiny psal anglické texty.

 Na konci roku 1986, v lednu, začal Hejma točit s partou pro Panton album boogie-woogie pecek, které si přizpůsobili muzikanti kapely tak, že sound byl jednotný a charakteristický pro kapelu, kterou později Hejma opět reaktivoval. Na LP se dostaly skladby z repertoáru ZZ Top, Muddy Waterse nebo J. J. Cala. Mezi  ′klasický′ hudební materiál ale zařadily a jiné skladby. Od oblíbených Rolling Stones si vystřihli (I Can´t Get No) Satisfaction. Od Lennona a McCartneye si zahráli Drive My Car. S anglickým textem desku zahajuje Žlutej pes. Tady Hungry Yellow Dog. Zůstaň klidná je tady Take It Easy a Pro maličkou parádu je přetextována na Look Me In The Hollywood. LP bylo natočeno pro Panton a ten ho vydal společně s exportní firmou Artia. Nahrávání se zúčastnila hromada muzikantů: kytaristé Petr Roškaňuk, Jan Martínek, František Kotva, Miroslav Linhard, bubeníci Jiří Chlumecký, Jiří Gillík, Jaromír Helešic, Milan Balcar, David Koller, klávesák Petr Akermann, baskytaristé Antonín Smrčka a Jiří Veselý, harmonikář Ondřej Konrád, jazzový pianista Emil Viklický. Doprovodné vokály dělali bratři Richard a Vladimír Tesaříkové. Kapelník zpíval a hrál na foukací harmoniku.

Před rokem 1989 bylo vrcholné období skupiny s obsazením:

Ondřej Hejma – zpěv, harmonika, František Kotva – kytara, Jan Martinek – kytara, Jiří Plech Novotný – baskytara a Petr Roškaňuk – kytara.

Ovšem od ledna do března 1988 natáčela skupina ve studiu Smetanova divadla svou první LP. Dostala název Ondřej Hejma Žlutý pes. Všechny texty napsal Ondřej Hejma a muziku udělali kytaristé Petr Roškaňuk, Jiří Veselý a Jan Martínek. Natáčení se účastnila hromada známých hudebníků. Byli to Richard Dvořák, Ondřej Konrád, David Noll a Tomáš Velínský, František Havlíček i Lucie Bílá a Marcela Březinová jako zpěvačky. Na albu se objevily  skladby, které se hrají v rozhlasech dodnes. Je to Indiánská dýmka a Žlutý pes či V nebi.  A tehdy skupina začala opět vystupovat a vyhrávat po Československu.


            Po roce 1989 se aktivita ještě zvětšila ale teprve v jednadevadesátém nahráli na sampler  Whiskey And Fazole dvě skladby. Byly to Miláčku vrať se a Zůstaň klidná.zbytek skladeb natočily skupiny Kotor, General Lee, Pumpa, Bultas band, Rotor a Hogo.

Na podzim roku 1992 natáčeli ve studiu Propast skladbu Dědečkův duch. Akce byla nasměrována k oslavám 30. let existence skupiny Olympic. Ve studiu nahrávali Hejma, Kotva, Pokorný, Roškaňuk, Dvořák, veselý a Zelenka.

Skupina se posléze rozšířila o dalšího kytaristu. A byla to legenda a dodnes nedoceněný kytarista československé rockové scény. Přibyl Zdeněk Juračka. Toto pak je sestava, která natáčela alba a vyhrávala po Československu a později i v USA. A s ním pak nahrával Žlutý pes desku Hoši z východního bloku. Album zahajuje skladba Míval jsem tě rád, kterou otextoval Ivan Hlas. Skladby Realita a Smůla byly přetextované do češtiny Hejmou, protože to jsou skladby J. J. Cala. Na albu je i skladba Ptačí nářečí, kterou měl ve svém repertoáru Karel Gott, a kterou otextoval Jiří Štaidl. A tady se projevil Gott jako pravý profesionál. Se Žlutým psem za zády si tuto skladby, kterou měl sám v repertoáru snad na konci šedesátých let, naprosto bravurně vystřihl s velkým gustem.

            Postupně se kvalita nově vydávaných alb zhoršovala. Mnoho nových skladeb nepřibývalo. Hejma měl spoustu jiných aktivit než pracovat pro kapelu a tak se její činnost pomalu utlumovala.

 

Diskografie: https://www.discogs.com/artist/1512346-%C5%BDlut%C3%BD-Pes

Hudební ochutnávky

 nahrávky skupiny si můžete koupit na www.supraphoneline.cz, kde jsou ceny veeeeelmi mírné.

Prax53

Žádné komentáře:

Okomentovat