čtvrtek 11. května 2023

Tiene

 Tiene

Nenašel jsem nikde žádnou nahrávku skupiny Tiene.

V roce 1960 vznikla bigbeatová skupina, kterou zakládal Peter Ryšavý. Nejprve oslovil Stanislava Herka. Stano se narodil v Bratislavě 1. října 1946. Již na základní škole navštěvoval ZUŠ (Základná umelecká škola) kde se učil hře na housle. Po základní škole začal studovat na Konzervatoři v Bratislavě u profesora Jána Albrechta. Herko ale na kytaru neuměl. Byl studentem violy! Ryšavý jej přesvědčil, že to zvládne a ukázal mu základní kytarové akordy. Stano zamakal a stal se prvním kytaristou skupiny. Zpěvákem skupiny Vasko Velčický. Jak se dostal Velčický do skupiny? Tatínek Stana byl kotelníkem  v kotelně na Prievozké ulici. A tam byl místnost, kde trénovali kulturisté. Tam Stanovi jeden ze začínajících dal informaci o tom, že zná bezvadného zpěváka a kytaristu, který zpívá a hraje Elvise! Tak se do vznikající skupiny dostal Vasko Velčický. Skupina se pojmenovala The Crazy Boys. Zkoušeli v bývalé hospodě, ale po čase se přesunuli do Kulturního domu Nivy a změnili si název na Rockin´ Boys. Složení skupiny bylo Stanislav Herko (g), Peter Ryšavý (bsg.), Vasko Velčický (voc), Štefan Szabó (p) a Dušan Kuklovský (ds).

Někdy v té době se Herko seznámil s Peterom  Tuchscherem, což byl pozdější významný manažer. Tuchscher skupině dokázal zorganizovat zkušebnu na půdě Pionýrché domu (dnešní Prezidentský palác) a k tomu i vystupování a hraní k tanci.Měl však jednu podmínku: změnit název skupiny. To je důvod k poslední změně názvu skupiny. Název byl změněn na Tiene (Stíny). Tuchscher totiž miloval britské The Shadows a Cliffa Richard. Na repertoáru měli Tieně rock & rolly, instrumentálky The Shadows, ale také třeba také pecku Speedy Gonzales, kterou Herko zpíval velmi rád. Na to vzpomínal mnohem později Braňo Hronec, který vyučoval na bratislavské konzervatoři v době, kdy tam studoval Herko. Na lyžařském kurzu studentů Konzervatoře právě Herko bavil po večerech studenty svým zpěvem rock & rollů.


T
iene pravidelně vystupovali na Čajích o páté a byli v Bratislavě velice populární a slavní. Vždy měli nabitý sál. Jednou se po Bratislavě pohybovali rakouští filmaři z ORF a točili život v tehdejším šedém a oprýskaném socialistickém Slovensku. Dostali se i na vystoupení skupiny a natočili jej. Později byl film i s ukázkami z koncertů skupiny Tiene odvysílán v rakouské televizi. Skupina se postupně zprofesionalizovala. Skupina vystupovala v Tatra revue v programu Kolty, sny a gitary. V roce 1964 začal silně opadat zájem o rock & roll. Když baskytarista Peter Ryšavý vzal lano od Braňa Hronca, skupina se rozpadla.


Hlavní protagonista Tienů Stano Herko stál při zrodu další slovenské superskupiny – zakládal The Beatmen. První koncert The Beatmen se uskutečnil v bratislavské kavárně Astoria. Na programu byly převážně skladby The Beatles i když Herko tam zpíval Oh Carol od The Rolling Stones. V té době již dostal Herko nabídky z Tatra revue a také z Tanečného orchestra československého rozhlasu Bratislava.

A tak po půlroce, když do skupiny nastoupil Dezider Ursiny, z The Beatmen odešel.

Stano Herko nastoupil do TOČR, kde působil dalších pětadvacet let v sezónách 1965 až 1992!

Průběžně spolupracovat s Novým Traditionálem (1969 – 1985), s VV-systémem Vláda Valoviče (1974-1979), s Combem Petera Lipy (1977) a nebo s Orchestrem Gustava Broma (od roku 1986) a v sezóně 1974-1975 byl u Laco Gerhardta. Stal se vyhledávaným studiovým hráčem. V roce 1996 si postavil vlastní Jazz Quartet. Až do roku 2016 vystupoval a hrál se spoustou slovenských jazzmanů a se slovenskými zpěvačkami a zpěváky.

Celý svůj život zasvětil hudbě. Ještě v důchodovém věku pravidelně vystupoval: rokenrol hrával hlavně s Vaskom Velčickým, swing s Dušanem Huščavou a Gabikou Šustekovou  a dixilend se souborem Ragtime Jazz Band. Stylrem hry a lidským postojem  a vzhledem připomínal kytaristu jeho oblíbené britské skupiny The Shadows. To proto byl označován jako „slovenský Hank Marvin“.

Stano Herko nás opustil 16. února 2016. Slovenská hudební scéna tak ztratila mimořádného multiinstrumentalistu.

Po rozpadu skupiny Tiene odešel v roce 1969 do emigrace i baskytarista Peter Ryšavý. Ztratil se ve Švýcarsku, kde byl na výjezdu se skupinou Brana Hronca.. Tam ještě nějakou sezónu vystupoval s nejrůznějšími skupinami hodně ve Švédsku, ale potom pracoval jako konstruktér ve firmě vyrábějící železniční vagóny, kde prošel postupně vyššími a vyššími manažerskými místy. V současnosti je důchodcem, který si hraje pro sebe a občas navštíví rodné Slovensko.

 












Skupina Tiene. Zľava: Milan Ternéli, Stano Herko, Peter Ryšavý, Dušan Kuklovský, Vašo Gardon a Vasko Velčický. (archív Petra Ryšavého)


   Stanislav Herko




Futurama Petera Ryšavého od Stana Herka.

 

Stanislav Herko diskografie: https://www.discogs.com/artist/1808023-Stanislav-Herko

Nenašel jsem nikde ani jedinou nahrávku skupiny Tiene.

© by Karel Ševčík Prax70 and Igor Wasserberger

Foto © Stanislav Herko ml.

Žádné komentáře:

Okomentovat