pátek 5. dubna 2024

Ibis

 Ibis

Ptal jsem se českotěšínského kamaráda a místního znalce Ing. Jiřího Vízdala, zda existovala i nějaká jiná skupina v Českém Těšíně. Prý neexistovala v tehdejší době. Tedy do konce 60. let. Musím poznamenat, že k dotazu dal impulz bývalý československý milovník bigbeatu Erwin Hruška, nyní již dlouho žijící v Německu. Je to autor knihy Od odzemku a valašky k rocku a elektrické kytaře. 


 Skupina Ibis vznikla v Českém Těšíně v roce 1965.  Skupinu zakládal Lubomír Ožana s bubeníkem Petrem Konečným, kytaristou Josefem Zwyrtkem, baskytaristou Ladislavem Ledvoněm, sólovým kytaristou Josefem Kaliášem a zpěvačkou Marcelou Šindlerovou. Ožana byl saxofonista a hlavní zpěvák. Skupina hrála hlavně skladby tehdejších slavných britských skupin a zpěváků.

 Byl jsem zcela unešen, v patnácti letech, když jsem na jejich vystoupeních v tehdejším Pionýrském domě (bývalé celnice) u polské hranice slýchával v roce 1968 a 1969 Ticket to Ride, A Hard Day´s Night a nebo Donovanovu Atlantis. Na další skladby si již nepamatuji, byl jsem zcela hudbou unešen a omámen. Ani jsem nevěděl čí skladby to byly. Donovan – to mi nic neříkalo! Ale The Beatles (!) – to jsem znal od kolotočů. Třeba  písničku Aj šud nou! Nádherná. Taky jsem znal Aj ken kepno. To jsem ale netušil, že to jsou Stones (sic!) . . . Jó, to byly časy neznalosti, ale tu muziku jsme milovali. A zůstalo nám to dodnes.  

Pepu Kaliáše v krátké době po vzniku skupiny nahradil Petr Muk, díky kterému stoupla kvalita hudebního projevu skupiny. Počátkem sedmdesátých let došlo k dalším změnám v personálním obsazení skupiny, jak to bylo  a dodnes je normálním jevem. Tehdy se ve skupině Ibis objevili Josef Kupka, MUDr. Bohumil „Boja“Suchánek, Bronislav Jasiczek.

Složení skupiny se stabilizovalo ve složení: Lubomír Ožana, Ladislav Walach (sólová kytara), Václav Kodeš (bicí), Milan Walach (baskytara), Jaromír Hendrych (klávesy) a Zdeňka Melicharová (zpěv).

 V tomto složení skupina dosáhla největších úspěchů (vítěz Beatové kytary1968, stříbrná Havířovská zlatá růže 1968, vystoupení na festivalu Česko-polské písně v Ustroni, vystoupení v Görlitz,  stovky vystoupení na akcích a v kavárnách v regionu od Mostů u Jablunkova až po Orlovou a Ostravu).

Skupina Ibis nakonec byla schopna hrát pro přežití i lidovou hudbu. Život je tvrrrrrdý.

Skupina ukončila činnost v roce 1989.

Skupina Ibis odvedla v šedesátých a sedmdesátých letech neuvěřitelně záslušnou práci na těšínsku, karvinsku, jablunkovsku. Byli to oni, kteří nás seznámili s tehdejší "západní" rockovou hudbou. A za to jim děkuji po letech!   

Českotěšínská skupina Ibis obnovila na několik let znovu činnost v roce 2015. Ale v roce 2021, již starší pánové, skupinu rozpustili a její činnost ukončili nadobro.

Lubomír Ožana   zpěv, saxofony, kapelník

Jaromír Hendrych   klávesy, zpěv

Ladislav Walach   sólová kytara

Milan Walach   baskytara, zpěv

Bohumil Suchánek   doprovodná kytara

Víťa Lach   bicí nástroje

Marcela Šindlerová-Kovaříková   zpěv

     

 

  Zleva Bronislav Jasiczek, zvukař Petr Janota, Zdeňka Melicharová, Milan Walach, Lubomír Ožana, Jaromír Hendrych, Václav Kodeš

 

Zleva Víťa Lach, Luboš Ožana, Marcela Šindlerová-Kovaříková, Ladislav Walach, Milan Walach, Jaromír Hendrych a Bohuslav Boja Suchánek

© by Prax69

Žádné komentáře:

Okomentovat